Comisarul EU pentru transport Adina Vălean: Sărbătorim Ziua Europei prin semnarea asocierii R. Moldova la Mecanismul de interconectare al Europei

  • 09 Mai 2023 12:34
Comisarul EU pentru transport Adina Vălean: Sărbătorim Ziua Europei prin semnarea asocierii R. Moldova la Mecanismul de interconectare al Europei

Republica Moldova a semnat astăzi, 9 mai, afilierea la Mecanismul pentru interconectarea Europei. Acordul a fost semnat cu prilejul vizitei comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, la Chișinău. Acest nou acord va facilita accesul Republicii Moldova la fonduri europene pentru proiecte de infrastructură majore. R. Moldova este prima țară din afara UE, care este asociată acestui mecanism, transmite Radio Chișinău.

Premierul Dorin Recean a subliniat că prin acest mecanism R. Moldova va accesa mai eficient fonduri necesare pentru interconectarea pe trei infrastructuri: de transport, energetică și digitală. Aceasta va permite accesarea de fonduri atât pentru interconectarea infrastructurii cu cea europeană, cât și pentru fonduri destinate infrastructurii din R. Moldova.

De asemenea, prin acest mecanism vor fi finanțate reparațiile a trei poduri pe râul Prut:

„Astăzi am văzut semnarea a trei acorduri de interconectare pe trei poduri, de la Nord la Sud. Pentru aceste infrastructuri, R. Moldova împreună cu România au aplicat pentru fonduri europene. De aici încolo R. Moldova va putea aplica și pentru fonduri pentru infrastructura din interior, din R. Moldova. Este important pentru noi să construim Europa acasă, o infrastructură ca în Europa. Pe domeniul digital este un fort la fel de important pentru construcția de rețele de interconectare digitală și asigurarea interoperabilității. Pe dimensiunea energetică dincolo de rețele de interconectare este importantă și agenda de decarbonizare”, a declarat Dorin Recean.

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a explicat că prin semnarea acestei asocieri R. Moldova va putea accesa fonduri alături de state ale Uniunii Europene. Ea și-a exprimat speranța că la viitorul apel de proiecte europene din toamnă, de 2,5 miliarde de euro, R. Moldova să aibă proiecte finanțate din acest mecanism.

„Sărbătorim Ziua Europei prin semnarea asocierii R. Moldova la Mecanismul de interconectare al Europei, instrumentul de finanțare cel mai important pentru proiectele de infrastructură. Mai mult, e un moment fără precedent, Moldova este prima țară din afara UE, care este asociată acestui mecanism. Din momentul ratificării acestui acord semnat astăzi, Moldova va putea accesa fonduri pentru infrastructura de transport, energie și digitală  alături de state ale Uniunii Europeană. Calea ferată, poduri, conexiuni cu România, rețele de energie, toate atât de necesare sunt finanțabile prin acest mecanism. Autoritățile și companiile pot participa la apeluri de proiecte și sper că la viitorul apel de proiecte din toamnă de 2,5 miliarde de euro, R. Moldova să aibă proiecte deja din acest mecanism”, a menționat Adina Vălean.

Comisarul european pentru transporturi Adina Vălean a anunțat că va semna în România pentru finanțarea construcției podului Ungheni-Ungheni din acest mecanism european.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,12 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău