Comisar european: Ucraina va avea nevoie de un plan Marshall, după război
-
07 Aprilie 2022 10:19
Ucraina va avea nevoie, după războiul cu Rusia, de un plan de reconstrucție similar cu cel oferit de SUA după Al Doilea Război Mondial, a declarat comisarul european pentru Buget, Johannes Hahn, potrivit Reuters și Agerpres.
În cadrul Planului Marshall de după Al Doilea Război Mondial, SUA au oferit Europei ca asistență economică și tehnică pentru o perioadă de patru ani o sumă echivalentă astăzi cu circa 200 de miliarde de dolari.
"Cred că ceea ce avem nevoie pentru Ucraina, la capătul zilei, este un model actualizat al Planului Marshall", a spus Hahn într-un briefing de presă.
Comisarul european pentru Buget a precizat că un astfel de plan ar ajuta Ucraina să se recupereze rapid, și nu în decenii, de pe urma distrugerilor masive produse de armata rusă, și ar duce la o convergență mai rapidă a Kievului cu Uniunea Europeană. Ucraina a aplicat să devină candidat oficial la aderarea la UE.
Însă acest proces este lung chiar și în vremuri de pace, iar războiul l-a făcut aproape imposibil. Hahn nu a făcut o estimare legată de câți bani ar fi nevoie, însă a spus că eforturile pentru reconstrucția Ucrainei nu vor putea fi susținute doar de UE și că cel mai probabil va fi nevoie și de implicarea țărilor din G20, printre care se numără și Rusia.
El a reiterat că, pentru moment, UE nu intenționează să înceapă o nouă schemă de împrumut în comun pentru a face față consecințelor economice și sociale pentru blocul comunitar ale războiului din Ucraina. Hahn a explicat că există suficiente împrumuturi ieftine nefolosite în planul de recuperare al UE pe care guvernele le pot solicita.
Oficialul a mai spus că, din totalul de 380 de miliarde de euro de împrumuturi ieftine disponibile în fond, guvernele au solicitat până acum numai 166 de miliarde, astfel că încă sunt disponibile 214 miliarde.
Hahn a mai spus că, pentru a acoperi unele dintre cheltuielile legate de gestionarea milioanelor de refugiați ucraineni care au ajuns în țări din UE de la începutul războiului la 24 februarie, țările membre pot folosi o parte din fondurile alocate lor în cadrul bugetului UE pentru perioada 2021-2027.