Comerțul maritim se-mpiedică-n șine (Adevărul)

  • 24 Iunie 2013 11:04
Comerțul maritim se-mpiedică-n șine (Adevărul)

REVISTA PRESEI DIN 24 IUNIE

Timpul publica Declarația Parlamentului Republicii Moldova în problema transnistreană. Parlamentul Republicii Moldova își exprimă convingerea că reglementarea problemei transnistrene și soluționarea tuturor disensiunilor trebuie să aibă loc exclusiv prin metode politice și pașnice, cu respectarea principiilor și valorilor democratice, precum și a drepturilor și libertăților fundamentale ale locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Timpul il citează pe fostul ministru de Externe al Romaniei, Teodor Baconschi, care susține că tensiunile apărute între Republica Moldova și regiunea separatistă nu au apărut întâmplător, ci pe fondul apropierii summit-ului de la Vilnius, unde Chișinăul așteaptă parafarea acordului de asociere la UE. Potrivit lui Baconschi atâta timp cât nu se rezolvă problema acestei republici separatiste, nu se va putea intra într-un calendar de integrare efectivă a Republicii Moldova.

Adevărul susține că problema transnistreană nu poate fi rezolvată cu un document. Asta spun și experții despre declarația Parlamentului privind situația din stânga Nistrului. Declarația a fost aprobată de reprezentanții Coaliției Pro-Europene și de comuniști. Liberalii lui Mihai Ghimpu și neafiliatul Mihai Godea au boicotat documentul, fiind indignați că Parlamentul n-a cerut retragerea armatei ruse și demilitarizarea misiunii de pacificare. Nici grupul Dodon nu a votat, afirmând că singura soluție este federalizarea țării. Totodată expertii au apreciat faptul că guvernarea și opoziția s-au solidarizat.

Comerțul maritim se-mpiedică-n șine, titreaza Adevărul. Ziarul scrie ca fluxul de mărfuri transportate prin intermediul Portului Internațional Liber Giurgiulești este în continuă creștere, cifrându-se la circa 300 de mii de tone anual. Acesta preia treptat fluxurile de mărfuri importate sau exportate de agenții economici din Republica Moldova, care anterior foloseau porturile din Ucraina. Dezvoltarea Portului Giurgiulești este însă împiedicată de lipsa infrastructurii și a terenurilor pentru extinderea activităților. 350 de milioane de lei ar fi necesar pentru reabilitarea tronsonului Cahul-Giurgiulești, după ce s-a depistat că mai multe zone ale terasamentului căii ferate sunt în stare critică.

În Adevărul de astăzi designerul Valentina Vidrașcu și meșterița populară Maria Cristea explică tainele piesei-cheie din portul național – Ia. Deși niciuna dintre ele nu a a făcut o facultate legată de folclor sau design, ambele creatoare de bluză românească spun că ia a fost o dragoste de la prima vedere.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău