Comerțul extern al R.Moldova înregistrează în continuare creșteri semnificative. România, principalul partener comercial

  • 08 Iunie 2018 13:29
Comerțul extern al R.Moldova înregistrează în continuare creșteri semnificative. România, principalul partener comercial

Comerțul extern al Republicii Moldova înregistrează în continuare creșteri semnificative atât la capitolul exporturi, cât și la importuri, iar ponderea Uniunii Europene în schimburile comerciale devine tot mai mare, în detrimentul CSI. România rămâne principalul partener comercial al Republicii Moldova și în primele patru luni ale acestui an. 

Republica Moldova a exportat mărfuri în valoare de 878 de milioane de dolari în perioada ianuarie-aprilie, cu aproape 29% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Peste 2/3 din acestea au ajuns pe piața Uniunii Europene, față de o pondere de 63% anul trecut. În statele CSI, exporturile de mărfuri au rămas la nivelul anului trecut, însă, ponderea din totalul exporturi a scăzut la 16 la sută.

Și importurile de mărfuri au crescut cu 27%, totalizând 1,77 miliarde de dolari. Jumătate din acestea provin din Uniunea Europeană, iar o pătrime din CSI.

Creșterea exporturilor se datorează faptului că anul agricol 2017 a fost unul favorabil, susține analistul economic Roman Chircă. Totuși, el observă o stagnare a creșterii, având în vedere că în primele două luni majorarea exporturilor era de aproape 40 la sută. Totodată, Roman Chircă susține că trendul de creștere se va tempera în următoarea perioadă de timp.

„Este o continuare a evoluției începute în primele două luni ale anului, când am avut o creștere și mai mare, de aproape 40%. Principala explicație este în primul rând reexporturile. Al doilea factor este anul agricol bun 2017. Însă acest trend are anumite limite. Este un ciclu de 2-4 ani maxim, după care intră în zona de stagnare, probabil în anii 2019-2020.”

România este în continuare principalul partener comercial al Republicii Moldova, cu 459 de milioane de dolari în primele patru luni ale anului. Un sfert din exportul total moldovenesc are ca destinație România.

Urmează Rusia cu 315 milioane de dolari, aceasta fiind principala țară de origine a importurilor, în timp ce livrările de mărfuri au scăzut cu aproape 10%. Printre alți parteneri comerciali importanți ai Republicii Moldova se numără Germania, Italia și China.

Cea mai mare creștere a exporturilor a fost înregistrată în Portugalia – de 107 ori, datorită livrărilor de ulei de floarea soarelui.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău