Comercianți de la Piața de flori „Sofia” acuză autoritățile că le demolează abuziv gheretele

  • 02 August 2022 13:03
Comercianți de la Piața de flori „Sofia” acuză autoritățile că le demolează abuziv gheretele

Comercianți de la Piața de flori „Sofia” din sectorul Botanica al municipiului Chișinău acuză pretura de sector că le demolează abuziv gheretele în care activează, astfel lăsându-i fără loc de muncă. Potrivit lor, autoritățile recurg la demolare în pofida litigiului pornit în instanța de judecată, unde au contestat dispoziția de evacuare.

Într-o conferință de presă la IPN, avocata Oxana Eșanu, care reprezintă interesele agenților economici din Piața de flori „Sofia”, a declarat că aceștia sunt în prag de a-și pierde locul de muncă și afacerea în care au învestit timp de 20-25 de ani. Acești agenți economici au actele în vigoare și autorizațiile achitate până în anul 2022 inclusiv. Chiar și așa Pretura sectorului Botanica a emis o prescripție prin care solicită evacuarea gheretelor.

„Această prescripție a fost contestată în ordinea contenciosului administrativ – dovada că se află ștampila Judecătoriei Chișinău. A fost informată despre acest lucru Pretura și Primăria municipiului Chișinău. Cu toate acestea, dumnealor, în week-end, emit o dispoziție cu privire la demontarea și evacuarea gheretelor în baza acestei prescripții, care, după cum am menționat, este contestată. Această dispoziție la fel a fost contestată, prin cererea prealabilă. Deși din data emiterii prescripției există un termen de 30 de zile în care (părțile vizate) o pot contesta, astăzi dimineață acești agenți economici s-au pomenit cu reprezentanții Preturii și ai poliției în preajma gheretelor pentru a fi demontate”, a comunicat avocata.

„Considerăm că este un comportament abuziv al autorităților publice locale și prin intermediul acestei conferințe solicităm să intervină cu o altă atitudine față de acești agenți economici care plătesc impozite, contribuții și acesta este unicul lor loc de muncă – investiție care a fost efectuată pe parcursul întregii vieții”, a mai spus Oxana Eșanu.

Magdalena Percic a menționat că sunt  25 de ani de când activează în piața de flori „Sofia”. Singuri și-au creat locuri de muncă, investind bani mulți în afacere. „Suntem aproape toți pensionari, invalizi. Unde să ne ducem? Dacă ne-ar da alte locuri de muncă, dar cine ne ia pe noi? Unde să plecăm? Peste hotare? Cu ce să trăim? Avem niște pensii mizere, iar acum suntem forțați să ne demoleze gheretele”, s-a plâns comercianta.

Agenții economici au făcut apel la Primăria capitalei și la consilierii municipali să fie întreprinse măsuri ca ei, care sunt în mare parte pensionari și invalizi, să-și poată continua munca, astfel încât să aibă un venit pentru a supravețui.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău