Comentatori politici, despre includerea altor persoane în lista de sancțiuni a Canadei: „Face parte din acțiunile care contracarează războiul hibrid pe care-l duce Rusia în Rep. Moldova”

  • 18 Octombrie 2023 14:22
Comentatori politici, despre includerea altor persoane în lista de sancțiuni a Canadei: „Face parte din acțiunile care contracarează războiul hibrid pe care-l duce Rusia în Rep. Moldova”

Canada a mai inclus pe lista sa de sancțiuni încă nouă persoane care ar avea tangență cu oligarhii Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor și care sunt vizate în procesul de destabilizare a Rep. Moldova de către Federația Rusă. Printre acestea se numără una dintre surorile fostului lider democrat, Vera Plahotniuc, un deputat al Partidului Șor, declarat neconstituțional, precum și doi candidați la funcțiile de primar pentru scrutinul din 5 noiembrie, care ar risca să fie scoși din cursa electorală. Între timp, analiștii sunt de părere că aceste măsuri vin să consolideze rezistența Rep. Moldova și lupta împotriva celor care reprezintă interese străine, transmite Radio Chișinău.

Comentatorul politic Ion Tăbârță este de părere că sancțiunile impuse de Canada altor nouă persoane arată faptul că Rep. Moldova este ajutată de partenerii săi de dezvoltare pentru a lupta cu cei care reprezintă interesele unor țări străine și nu-și doresc ca statul nostru să fie cu instituții funcționale, a spus Ion Tăbârță.

„Noi am văzut deja că Ilan Șor a declarat că îi este indiferent de aceste sancțiuni, însă nu este chiar așa. Dacă nu în totalitate, oricum acea circulație a capitalurilor din zonele gri va fi într-o oarecare măsură limitată pentru ca cei care acționează în detrimentul statului Rep. Moldova să nu o facă liber și nestingherit”

Și analistul Nicolae Negru este de părere că aceste sancțiuni au rolul de a consolida rezistența Rep. Moldova.

Adică sunt destinate să preîntâmpine anumite acțiuni ale Rusiei împotriva actualei guvernări, împotriva Rep. Moldova. Fac parte din acțiunile care contracarează războiul hibrid pe care-l duce Rusia în Rep. Moldova”, a declarat Nicolae Negru.

Într-un comunicat emis marți, pe 17 octombrie, Guvernul Canadei a anunțat că a inclus pe lista sa de sancțiuni anterioare încă nouă persoane asociate cu oligarhii fugari Vladimir Platoniuc și Ilan Șor. Acestea sunt vizate în procesul de destabilizare a Rep. Moldova de către Federația Rusă. Printre persoanele supuse sancțiunilor se numără una dintre surorile fostului lider al Partidului Democrat, Vera Plahotniuc, un deputat al Partidului Șor, declarat neconstituțional, precum și doi candidați la funcțiile de primar pentru scrutinul din 5 noiembrie, care riscă să fie scoși din cursă, conform noului Cod Electoral.

De asemenea, Canada a sancționat și cele șase televiziuni din Rep. Moldova cărora, în decembrie anul trecut. Comisia Națională pentru Situații Excepționale le-a suspendat licențele de emisie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
16
Sun
17
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău