Comentatori politici: „Summitul Comunității Politicii Europene a adus un plus de imagine R. Moldova, dar și actualei guvernări”

  • 05 Iunie 2023 14:57
Comentatori politici: „Summitul Comunității Politicii Europene a adus un plus de imagine R. Moldova, dar și actualei guvernări”

Summitul Comunității Politicii Europene a adus un plus de imagine R. Moldova, dar și actualei guvernări, observă comentatorii politici. În același timp, semnalul cel mai important al Summitului este că Europa e unită împotriva agresiunii și nu va mai accepta zone obscure și conflicte separatiste întreținute de Federația Rusă, subliniază analiștii politici, transmite Radio Chișinău.

Summitul Comunității Politicii Europene, organizat pe 1 iunie la Bulboaca, a făcut o imagine pozitivă R. Moldova pe plan extern. Analistul politic Ion Tăbârță consideră că acesta a fost o reușită pentru R. Moldova, dar și pentru actuala guvernare, în mod special pentru președinta Maia Sandu.

El a comentat, în cadrul emisiunii Ora de Vârf de la Radio Chișinău, că dacă nu ar fi avut loc schimbări spre bine, atunci acest eveniment nu ar fi fost organizat pe teritoriul în R. Moldova:

„Da, acest summit contribuie ca imaginea RM în continuare să se schimbe. R. Moldova, cu toate problemele ei, are și o altă față, cea pozitivă și anume pe aceasta se mizează atunci când R. Moldova este susținută, este ajutată. Deși înțelegem că în continuare avem suficiente probleme, că nu neapărat toată clasa politică este proeuropeană, avem în continuate anumite forțe care vor să mențină în continuare R. Moldova în această zonă gri a geopoliticii”, a declarat Ion Tăbârță.

Europa nu mai poate accepta zone gri, cum a fost Rep. Moldova, Ucraina, Georgia. Semnalul cel mai important al Summitului Comunității Politice se referă la faptul că Europa este unită împotriva agresiunii, potențialul economic al Uniunii Europene fiind de 10 ori mai mare decât cel al Rusiei, iar cel uman de 5-6 ori mai mare, este de părere analistul Igor Boțan.

„Deci, agresorul trebuie să fie conștient că îi stă în calea acestor planuri agresive întregul continent…Europa nu mai poate accepta zone gri cum a fost Rep. Moldova, Ucraina, Georgia…toate statele care au aspirații pro europene trebuie să fie conștiente că ele pot, dacă fac eforturile necesare, pot deveni membre ale UE și pot beneficia de suport. Sigur că mesajul este și pentru Federația Rusă și poporul său: agresiunea nu poate fi acceptată în sec. 21, după ce Europa a fost focarul două războiai mondiale”, a spus Igor Boțan.

Igor Boțat a mai subliniat, într-o dezbatere la agenția IPN, că pentru toate problemele care au fost înghețate după destrămarea sistemului comunist, cum sunt proiectele separatiste, vor fi găsite soluții.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău