Comentariu Slate: De ce Rusia este un STAT MAFIOT

  • 13 Iulie 2015 14:40
Comentariu Slate: De ce Rusia este un STAT MAFIOT

Regimul rus recurge la corupție, amenințări, intimidare și violență pentru a-și atinge scopurile și a scăpa de adversari, scrie într-un comentariu publicat la sfârșitul săptămânii trecute publicația Slate.fr, citată de Agerpres.

Când Rusia a anexat Crimeea, în martie 2014, Kremlinul a instalat imediat la conducere șeful unei bande supranumit 'Gobelin'-ul pentru a face ca 'ordinea' să domnească și a controla peninsula. El s-a achitat de această sarcină.

Când agenții ruși au răpit un ofițer de poliție estonian, Eston Kohver, care se interesa prea îndeaproape de mafia rusă, Moscova a folosit rețelele crimei organizate pentru a efectua operațiunea.

Mafia a jucat și joacă un rol important în conflictele în care Moscova este implicată, fie că acestea sunt în Transnistria, enclavă rusă între Republica Moldova și Ucraina, Osetia de Sud, separată de Georgia în 1992, Abhazia, care nu se mai supune jurisdicției Tbilisi din același an, sau Donbas, în estul Ucrainei.

Nu este doar o imagine facilă când regimul președintelui Vladimir Putin este descris ca un stat mafiot, ci realitatea. Nu numai că Kremlinul și rețelele crimei organizate sunt foarte apropiate, ci Moscova le folosește ca instrumente ale politicii sale.

Regimul rus folosește amenințările, intimidarea și violența pentru a-și atinge scopurile și a se debarasa de adversarii săi, explică Radio Europa Liberă.

Acest stat mafiot are consilieri și reprezentanți respectabili ca orice organizație a crimei organizate care se respectă.

Tot în tradiția sindicatelor crimei, clanul lui Putin se dorește a fi apropiat de biserică și anume de Biserica Ortodoxă Rusă, revendicând și instrumentalizând un naționalism extrem. Ideologia vehiculată este destul de simplistă, dar eficientă. Rusia este înconjurată de inamici, începând cu americani și occidentalii europeni, care nu au decât singura ambiție de a înjosi, de a umili și de a slăbi această țară.

Printre liderii acestui sindicat se află în special Vladimir Iakunin. Potrivit unei anchete realizate de bloggerul rus care luptă împotriva corupției Aleksei Navalnâi, Vladimir Iakunin, un apropiat al președintelui Vladimir Putin și patronul Căilor ferate din Rusia, controlează un imperiu internațional constituit în special din companii offshore care valorează miliarde de dolari. 'Este o familie a lumii interlope în forma sa cea mai pură și ea există datorită nașului său Vladimir Putin, care îi dă permisiunea să acapareze tot pe ce poate pune mâna', scrie Aleksei Navalnâi, unul dintre cei mai acerbi critici ai actualului regim de la Kremlin.

Istoria lui Iakunin este tipică pentru șefii acestui sindicat al crimei, în care fiecare dispune de micul său imperiu: Igor Secin - de gigantul petrolier Rosneft, Iuri Kovalciuk - de banca Rossia, Ghennadi Timcenko - de producătorul de gaze Novatek, iar magnații Arkadi și Boris Rotenberg - de afacerile în construcții.

'Pentru Kremlin, corupția este o modalitate eficientă de a menține controlul asupra elitelor - economice, politice, municipale, mass-media și chiar intelectuale', explică Kadri Liik, de la Consiliul European pentru Relații Externe (The European Council on Foreign Relations /ECFR/) . 'Aceasta este baza mobilității sociale în Rusia. Într-un sistem clientelar, loialitatea este recompensată mai mult decât meritul și accesul la o avere dobândită ilegal este răsplata și, de asemenea, garanția unei loialități neîntrerupte', spune el.

Sindicatul lui Putin este mai mult decât o mafie locală. Este un conglomerat internațional care răspândește corupție și își impune puterea în afara granițelor. Un raport realizat în 2012 de Chatham House arăta că Vladimir Putin a încercat să preia controlul infrastructurilor energetice în Ucraina și Belarus cu ajutorul unor societăți-paravan ca EuralTransGaz și RosUkrEnergo.

Acesta este motivul pentru care Uniunea Europeană, cu dorința sa de transparență, constituie o amenințare la adresa sistemului mafiot rus și de aceea Rusia se opune cu atâta virulență oricărei apropieri de UE a Georgiei, Republicii Moldova și Ucrainei.

'Fostul președinte ucrainean, Viktor Ianukovici, a fost în mod clar omul Rusiei, dacă nu din convingere, atunci cel puțin datorită legăturilor de corupție', susține Kadri Liik.

'Destabilizarea Ucrainei de către Rusia trebuie văzută așa cum este: un efort al Kremlinului pentru a-i împiedica pe ucraineni să se doteze cu un guvern democratic și responsabil, care ar pune în pericol sistemul rus autoritar și corupt', explică pentru Washington Post Christopher Walker, director executiv al National Endowment for Democracy's International Forum for Democratic Studies.

Din același considerent Moscova finanțează partidele de extremă-dreaptă europene, care prin natura lor sunt împotriva Uniunii Europene, începând cu Frontul Național în Franța.

Moscova continuă să-și justifice expansionismul și imperialismul ca pe o necesitate pentru securitatea sa și pentru a restabili rolul internațional al Rusiei. Dar de fapt este vorba mai ales de a proteja interesele unui clan oligarhic fără scrupule, conchide Slate.fr.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău