Comemorare la Cimitirul Eroilor Români de la Feștelița | Ei sunt eroii care au luptat pentru realizarea unui ideal național (foto)

  • 24 Octombrie 2018 18:30
Comemorare la Cimitirul Eroilor Români de la Feștelița | Ei sunt eroii care au luptat pentru realizarea unui ideal național (foto)

Mai multe evenimente dedicate Zilei Armatei Române se desfășoară zilele acestea în Republica Moldova. Astăzi a avut loc un miting de comemorare la Cimitirul Eroilor Români din localitatea Feștelița, din sudul Republicii Moldova, unde în timpul războiului al doilea mondial au avut loc cele mai grele lupte cu trupele sovietice.

Ceremonia dedicată ostașilor români, care își duc somnul de veci la cimitirul din satul Feștelița, Ștefan Vodă, a început cu o slujbă oficiată de un sobor de preoți și cu depuneri de flori. După aceasta, mai mulți copii din localitate au adus un omagiu eroilor români.

În cimitirul din Feștelița sunt înhumați 45 de ostași români căzuți pe câmpul de luptă. Inițial, mormintele aveau ca însemne de căpătâi câteva de cruci de campanie. Cimitirul, amenajat în iulie-august 1944, a fost restaurat în anul 2008. Locuitorii își amintesc faptul că înainte de renovare ei aveau grijă de mormintele eroilor români.

„Eram copilă și bunelul ne spunea tot timpul să îngrijim de aceste morminte și ne spune: uite și aici mai este un mormânt care trebuie îngrijit. Bunelul mi-a mai povestit că aici sunt îngropați mai mulți ostași într-o groapă, spune o locuitoare.

 „Pe alocuri erau numai pietre, erau puse semne ca să nu călcăm pe morminte. Mama, tata ne spuneau că aici sunt îngropați ostași români și nouă ne plăcea să facem curat, în special de Paștele Blajinilor. Dădeam crucile cu var”, își amintește o alt femeie.

„Ne aflăm pe locul vechiului cimitir. După război, când se retrăgea armata au căzut mulți soldați, iar osemintele lor au fost înhumate aici. Până a fi mormintele restaurate erau puse două rânduri de pietre și după anii 89 veneau aici rudele ostașilor decedați”, ne povestește încă un locuitor al satului Feștelița.

Exemplul soldaților români de a se sacrifica pentru țară este unul demn de urmat, a subliniat secretarul de stat al Ministerului Apărării de la Chișinău, Radu Burduja.

„Este un exemplu al bărbăției, al devotamentului față de patrie, care se cuvine să fie transmis generațiilor următoare(...) Orice națiune este obligată să cinstească, să comemoreze și să țină minte acele fapte eroici și acel sacrificiu pe care soldații l-au plătit pentru libertate, pentru demnitate națională și pentru neamul lor din care fac parte”.

La ceremonia de comemorare a participat și atașatul militar al României, acreditat în Republica Moldova, colonelul Cristi-Mitică Ladaniuc.

„În contextul Centenarului Marelui Război gândurile noastre se îndreaptă spre sufletele celor 330 de mii de militari români, morți în luptă sau prizonierat, toți punând interesul patriei, mai presus decât propria lor existență. Ei sunt eroii României Mari, caractere curate, care au luptat pentru realizarea unui ideal național: întregirea țării.”

Ambasadorul României la Chișinău Daniel Ioniță a declarat că România este astăzi un stat ancorat în realitățile secolului XXI grație sacrificiului ostașilor români.

„Ostașii noștri cu sacrificiu, cu vitejie au luptat pentru a face România ceea ce este astăzi: un stat modern, profund ancorat în realitățile secolului XXI: suntem membri ai UE, membri ai NATO. Suntem un stat care încearcă prin tot ceea ce face să promoveze stabilitatea și securitatea în zona sa de apartenența sa geografică. Lucrurile acestea nu ar fi fost posibile fără jertfa și fără sângele vărsat de ostașii noștri.”

Amintim că Ziua Armatei Române a început să fie marcată și în Republica Moldova abia în ultimii câțiva ani. Tot în ultimii 10-12 ani au început să fie reabilitate și cimitirele militare române care în perioada sovietică au fost distruse premeditat. Până acum, din cele peste 200 de cimitire în care au fost înhumați ostași români, au fost reabilitate doar 13, toate cu sprijinul autorităților de la București.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău