Combaterea schimbării climatice și sectorul digital, capete de afiș ale noii Comisii Von der Leyen
-
10 Septembrie 2019 19:15
Foștii candidați la președinția Comisiei Europene, olandezul Frans Timmermans și daneza Margrethe Vestager, au primit în grijă de la noua președintă Ursula von der Leyen combaterea schimbărilor climatice și sectorul digital, domenii care par să fie prioritare pentru noul executiv comunitar, relatează France Presse, preluat de Agerpres.
Cele două nume grele ale comisiei lui Jean-Claude Juncker, social-democratul olandez Frans Timmermans și liberala daneză Margrethe Vestager, se află în fruntea organigramei de 26 de comisari (27 cu președinta Von der Leyen), ei urmând să se ocupe de dosare prioritare în cadrul comisiei cu un număr record de femei (13).
Frans Timmermans va coordona lucrările consacrate "pactului verde" promis de Ursula von der Leyen în iulie, pentru a concretiza promisiunea neutralizării emisiilor de CO2 în orizontul lui 2050 pentru UE.
Margrethe Vestager, "bestia neagră" a companiilor din Silicon Valley cărora le-a aplicat amenzi record, va superviza ansamblul programelor pentru adaptarea Europei la era digitală.
Și, lovitură de teatru, ea va rămâne comisar european pentru concurență, o decizie neobișnuită, întrucât există o regulă nescrisă ca niciun fost comisar să nu poată ocupa exact aceeași funcție ca anterior.
În total, echipa lui Von der Leyen numără opt foști membri ai echipei Juncker.
Printre ei, irlandezul Phil Hogan, care a fost numit comisar european pentru comerț, un post sensibil unde va avea responsabilitatea atenuării tensiunilor comerciale cu SUA și negocierea unui acord de liber schimb cu Marea Britanie după Brexit. Ursula von der Leyen și-a exprimat dorința ca divorțul să marcheze începutul "noii relații" cu Londra.
Acest membru al Partidului Popular European (PPE) este actualul comisar european pentru agricultură, un portofoliu care l-a adus în prima linie a ultimelor negocieri comerciale ale UE.
În grupul noilor veniți se află franțuzoaica liberală Sylvie Goulard, fostă eurodeputată și guvernatoare adjunctă a Băncii Franței, care primește portofoliul pieței interne, ce înglobează politica industrială, precum și industria de apărare și spațiul.
Italianul social-democrat Paolo Gentiloni, fost prim-ministru, va răspunde de portofoliul economiei, într-un moment în care Roma speră mai multă îngăduință din partea Bruxellesului pentru finanțele sale publice.
El va trebui totuși să lucreze în colaborare cu letonul Valdis Dombrovkis (PPE), vicepreședinte care răspunde de coordonarea politicilor economice. O organigramă care seamănă, mai mult sau mai puțin, cu cea a Comisiei Juncker, unde socialistul francez Pierre Moscovici a conlucrat cu același Valdis Dombrovkis.
Grecul Margaritis Schinas (PPE), originar dintr-una din țările aflate în prima linie a sosirilor de migranți și fost purtător de cuvânt principal al Comisiei Europene în timpul lui Jean-Claude Juncker, va superviza chestiunile legate de migrație.
Acest nou executiv european va trebui să înfrunte noi provocări: criza migratorie, tensiunile comerciale provocate de imprevizibilul președinte american Donald Trump, Brexit-ul, creșterea sentimentului eurosceptic.
Negocierile pentru aceste posturi au fost lungi, întâmpinând dificultăți cu exigențele țărilor de la Vișegrad (Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia) care au cerut mai multe competențe pentru comisarii lor.
Ținând cont că reprezentanții Slovaciei și Cehiei, Maros Sefcovic și Vera Jourova, vor deține posturi de vicepreședinți, iar cel al Ungariei (Laszlo Trocsanyi) și al Poloniei (Janusz Wojciechowski) au primit portofoliile pentru vecinătate și extindere și respectiv agricultură, exigențele lor par să fi fost satisfăcute.
După prezentarea marți a noii echipe, toți membrii ei vor fi audiați în Parlamentul European între 30 septembrie și 8 octombrie. În trecut, unii pretendenți supuși tirului întrebărilor eurodeputaților au fost înlocuiți de pe listă, notează France Presse.
Ori în noua Comisie unele propuneri au provocat nedumerire. Oficiul european de luptă antifraudă (OLAF), un organism independent, îi anchetează pe Sylvie Goulard, în cadrul unei afaceri de angajări fictive, și pe comisarul polonez Janusz Wojciechowski, pentru "presupuse nereguli în rambursarea cheltuielilor de călătorie". Întrebată despre nominalizarea lui Sylvie Goulard, Ursula von der Leyen a insistat asupra "prezumției de nevinovăție" și s-a angajat să țină cont de avizul OLAF.
După audieri, noul executiv de la Bruxelles trebuie să treacă de votul de învestitură de la 22 octombrie al Parlamentului European, în timpul sesiunii plenare de la Strasbourg.
Sursa:Agerpres