Comănescu/Désir: Parteneriatul cu UE - calea cea mai sigură spre dezvoltarea R. Moldova

  • 15 Iunie 2016 16:33
Comănescu/Désir: Parteneriatul cu UE - calea cea mai sigură spre dezvoltarea R. Moldova

Parteneriatul cu Uniunea Europeană reprezintă calea cea mai sigură spre dezvoltarea democratică și economică a Republicii Moldova.

În urmă cu aproape doi ani, la 27 iunie 2014, Republica Moldova semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Acest eveniment încununa eforturile și primele succese ale țării pe calea reformelor și a apropierii de Europa. Era, de asemenea, sursa unor mari speranțe, precum și a unor proiecte ambițioase pentru viitor. Așteptările cetățenilor care sprijiniseră proiectul european erau numeroase, iar responsabilitățile autorităților însărcinate pe mai departe cu punerea în practică a reformelor antrenate de acest Acord erau, la rândul lor, ridicate.
Cei doi ani care au trecut de la acest eveniment au fost, însă, deosebit de frământați pentru Republica Moldova. Speranțele născute din acest Acord au fost afectate de controverse politice, de tensiuni sociale și de dificultăți financiare. Confruntați cu provocările de zi cu zi, cu fenomenul corupției și cu instabilitatea politică, cetățenii și-au pierdut încrederea în promisiunile ce le fuseseră făcute. Astăzi, ei așteaptă răspunsuri și, mai ales, acțiuni concrete.
Iată cum, în mod paradoxal, ideea europeană a pierdut din impulsul inițial în ultimii doi ani.
De fapt, cetățenii Republicii Moldova, ca peste tot în Europa, aspiră la un viitor prosper, într-un stat de drept, liber, democratic și eliberat de corupție, care oferă tuturor șanse egale. Niciun alt model nu răspunde, mai bine decât modelul european, acestor aspirații legitime de consolidare a statului de drept, de întărire a instituțiilor democratice și de dezvoltare economică în beneficiul tuturor.  Remarcabila dezvoltare din ultimele decenii a țărilor din Europa centrală și de est ilustrează, de altfel, succesul celor care au urmat această cale. La rândul ei, Republica Moldova a ales să urmeze acest model, semnând Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.
Mâine, în calitate de co-președinți ai Grupului pentru Acțiunea Europeană a Republicii Moldova, dar mai ales ca prieteni ai acestei țări, vom face o vizită comună la Chișinău, pentru a-i reaminti speranța noastră de a o vedea, din nou, ferm angajată pe calea spre reușită. Dezvoltarea Republicii Moldova, benefică în mod egal tuturor cetățenilor săi, reprezintă un obiectiv pe deplin împărtășit la București, la Paris și la Bruxelles. Suntem convinși că doar aprofundarea credibilă a reformelor, alături de aplicarea graduală, echilibrată a Acordului de Asociere, cu respectarea principiilor democratice, a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, poate conduce la atingerea acestui scop.
Suntem conștienți de provocările pe care le ridică implementarea reformelor necesare către statul de drept și o economie transparentă și competitivă. Aceste reforme cer curaj – pentru a schimba din temelii obișnuințele, pentru a înfrunta diversele interese, pentru a lupta împotriva corupției. Nu există, însă, o altă garanție mai bună pentru asigurarea stabilității și prosperității pe termen lung.
Reformele convingătoare, substanțiale și aprofundate sunt cel mai bun răspuns pe care Chișinăul îl poate da așteptărilor comune ale cetățenilor și prietenilor europeni ai Republicii Moldova. Salutăm măsurile deja întreprinse în această privință și încurajăm cu tărie Guvernul să continue pe această cale cu și mai multă determinare. Pentru că, așa cum spunea sculptorul Constantin Brâncuși, veritabilă punte între culturile română și franceză: „Lucrurile nu sunt greu de făcut. Greu este să te pui în starea de a le face”.
Lazăr Comănescu                                                                                                                   Harlem Désir
 
Lazăr Comănescu este ministrul afacerilor externe al României. Harlem Désir este secretar de stat pentru afaceri europene, în Ministerul Afacerilor Externe și Dezvoltării Internaționale al Republicii Franceze.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău