Comandantul trupelor americane și NATO în Afganistan își predă atribuțiile

  • 12 Iulie 2021 18:55
Comandantul trupelor americane și NATO în Afganistan își predă atribuțiile

Comandantul forțelor americane și NATO în Afganistan, generalul Austin Scott Miller, și-a predat atribuțiile luni în contextul retragerii definitive a trupelor străine din țară, unde talibanii continuă să câștige teren, relatează France Presse, citat de AGERPRES.

În cadrul unei ceremonii la cartierul general ultrafortificat al forțelor străine din Kabul, generalul Miller, care s-a aflat la comanda trupelor coaliției în Afganistan din septembrie 2018, și-a transmis prerogativele generalului Kenneth McKenzie, șeful Comandamentului central al armatei americane (Centcom), având cartierul general în Florida (sud-estul SUA), responsabil de activitățile militare americane în 20 de țări din Orientul Mijlociu și Asia Centrală și de Sud, între care și Afganistanul.

Această schimbare de comandament reprezintă unul dintre ultimele gesturi simbolice înaintea retragerii definitive a trupelor străine din Afganistan, care ar urma să se încheie la sfârșitul lunii august.

Retragerea, în proporție de 90% pentru armata americană, va pune capăt celor 20 de ani de intervenție militară a unei coaliții a țărilor NATO, condusă de SUA, intrată în Afganistan în octombrie 2001, ca urmare a atentatelor de la 11 septembrie din același an de la New York și Washington.

Ea intervine în plină ofensivă a talibanilor în toate direcțiile, lansată la începutul lunii mai odată cu începerea retragerii trupelor străine, ceea ce le-a permis să cucerească zone importante din teritoriul țării, în fața unei armate afgane de acum private de sprijinul crucial aerian american și care nu opune decât o rezistență anemică.

Insurgenții au preluat controlul asupra mai multor districte rurale și puncte de frontieră cheie, cu Iranul, Turkmenistanul și Tadjikistanul. Armata afgană nu controlează în prezent decât marile orașe și principalele axe rutiere.

Numeroase districte din provinciile vecine capitalei Kabul au căzut recent în mâinile talibanilor, provocând temeri că vor ataca în curând capitala sau aeroportul acesteia, singura cale de ieșire a cetățenilor străini din țară.

Luni, confruntări continuau în mai multe provincii, în special în cele de la sud de Kandahar - leagănul și bastionul istoric al talibanilor - Helmand și Nimroz.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău