Comandantul militarilor SUA care vin în România: Suntem pregătiți să apărăm NATO și vom rămâne în România cât timp va fi necesar

  • 10 Februarie 2022 09:18
Comandantul militarilor SUA care vin în România: Suntem pregătiți să apărăm NATO și vom rămâne în România cât timp va fi necesar

Cei circa 1.000 de militari americani care se află în drum spre România pentru a contribui la consolidarea posturii NATO pe flancul estic sunt pregătiți să apere aliații și NATO, a deciarat miercuri colonelul Joseph M. Ewers, comandantul Regimentului 2 Cavalerie al Forțelor Terestre ale SUA care va staționa în România.

Misiunea cea mai importantă a acestor militari este de a demonstra în mod clar angajamentul nostru puternic față de aliații noștri, din locul lor înaintat de desfășurare, din România. Militarii noștri vor lucra îndeaproape cu forțele națiunii gazdă partenere. Împreună, vor face antrenamente dure, realiste. Ei vor construi interoperabilitate și încredere în acest mod. Împreună, ne vom asigura aliații, ne vom descuraja adversarii și vom fi pregătiți să apărăm alianța NATO“, a declarat colonelul Ewers, potrivit Digi24, înainte de plecarea detașamentului spre România.

El a spus că forțele americane vor merge “inițial într-un singur loc”, completând că “deja ne gândim la alte locuri din țară unde vom face echipă cu diferite unități românești”.

“Vom fi acolo la invitația Guvernului României. Vom rămâne acolo cât timp suntem primiți și cât timp va fi necesar. Misiunea nu are dată de încheiere, deoarece misiunea nu are limită în prezent”, a spus Ewers.

Potrivit unui comunicat separat al Ministerului Apărării Naționale, detașamentul de forțe întrunite, de valoare batalion de infanterie, constituit de Regimentul 2 Cavalerie al Forțelor Terestre ale SUA, a început, miercuri, 9 februarie, pregătirile finale pentru dislocarea din Germania către România.

Detașamentul, care va purta denumirea Task Force (TF) Cougar, va acționa pe teritoriul României sub comanda operațională a Corpului V al SUA.

TF Cougar va fi constituită, în principal, din militari  ai Batalionului 2 (2nd Squadron) / Regimentul 2 Cavalerie, care vor acționa cu transportoare blindate Stryker, la care se vor adăuga militari cu alte specialități din cadrul batalioanelor regimentului (artilerie, geniu, structuri de sprijin etc).

Cei aproximativ 1.000 de militari americani ai TF Cougar, din care primii 100 au sosit marți, se vor alătura, în zilele următoare, efectivelor SUA deja prezente în România. Locațiile de încartiruire și antrenament vor fi comunicate ulterior.

Aceste forțe vin în completarea celor peste 900 de militari americani care se află deja în România în cadrul sistemului obișnuit de rotație, SUA dublându-și astfel prezența militară în România, forțele Statelor Unite din țara noastră fiind staționate la bazele Mihail Kogălniceanu, Deveselu și Câmpia Turzii.

Misiunea principală a TF Cougar pe timpul dislocării în România va consta în desfășurarea de antrenamente și activității în comun cu structurile Armatei României, în scopul ridicării nivelului de interoperabilitate și a încrederii reciproce.

Dislocarea acestui detașament face parte din măsurile de consolidare a posturii aliate pe întreg flancul estic al NATO, ca formulă defensivă de asigurare a securității aliaților și de descurajare a acțiunilor agresive în regiunea Mării Negre. În același timp, reprezintă o dovadă concretă a nivelului ridicat de cooperare în domeniul securității și apărării în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii și transmite un mesaj puternic de solidaritate între aliați.

Drept măsură de descurajare a Rusiei și asigurare a aliaților, SUA au plasat 8.500 de soldați în alertă și au decis dislocarea a 3.000 de militari în Polonia (1.700), România (1.000) și Germania (300).

Batalionul Stryker de aproximativ 1.000 de militari americani se află deja în teatrul de operațiuni din Europa. Regimentul 2 Cavalerie (infanterie mecanizată), unitate mecanizată staționată la baza Vilseck din Germania, va disloca o unitate de forțe armate întrunite, dotate cu vehicule de luptă blindate pe roți, pentru a descuraja agresiunea și a consolida capabilitățile de apărare în statele aliate din prima linie, în această perioadă de risc sporit.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău