Comandantul forțelor armate ucrainene a transmis șefului armatei SUA că Ucraina a preluat „inițiativa strategică” pe front

  • 29 Iunie 2023 19:59
Comandantul forțelor armate ucrainene a transmis șefului armatei SUA că Ucraina a preluat „inițiativa strategică” pe front

Comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi, i-a comunicat miercuri seara telefonic șefului Statului Major Interarme al SUA, Mark Milley, că Ucraina a reușit să preia „inițiativa strategică” în teatrele de operațiuni, potrivit EFE, citată de Agerpres.

„Am vorbit despre situația de pe front. Am reușit să preluăm inițiativa strategică”, a precizat Zalujnîi pe contul său de Telegram despre convorbirea cu omologul său american, scrie G4Media.

„Armata ucraineană continuă să desfășoare operațiuni ofensive și avansează”, i-a transmis comandantul-șef ucrainean înaltului responsabil militar american.

„Inamicul opune o rezistență puternică și, în același timp, suferă pierderi grele”, se arată în comunicatul privind convorbirea telefonică dintre cei doi.

Potrivit generalului ucrainean, armata rusă încearcă să-și mențină pozițiile, amplasând mine explozive pentru a împiedica înaintarea ucrainenilor.

Zalujnîi i-a transmis lui Milley „nevoia urgentă” a armatei ucrainene de „arme, muniție” și tehnologie pentru deminarea teritoriului.

În fine, comandantul-șef al forțelor armate ale Ucrainei i-a mulțumit generalului american pentru noul pachet de ajutor militar anunțat de Washington, care conține vehicule blindate, rachete pentru HIMARS și sistemele Patriot și obuze de artilerie.

Zalujnîi a participat miercuri la sesiunea solemnă a Radei Supreme (parlamentul unicameral ucrainean) cu ocazia Zilei Constituției Ucrainei, risipind zvonurile propagandei de la Kremlin despre faptul că ar fi fost ucis sau rănit, notează agenția de presă Unian.

Ucraina desfășoară de la începutul lunii iunie o contraofensivă menită să ducă la recucerirea teritoriului ocupat de forțele ruse în estul și sudul țării, indicând că a reușit până acum să preia controlul asupra a zece așezări.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută BBC, președintele ucrainean Volodimir Zelenski recunoscuse totuși că progresele acestei ofensive de amploare mult așteptate sunt în acest stadiu „mai lente decât se dorea”.

Armata rusa a ridicat mai multe linii de apărare, inclusiv tranșee și câmpuri de mine, în speranța de a respinge trupele Kievului, care sunt în mare parte echipate de Occident.

Cu toate acestea, din momentul începerii contraofensivei, forțele ucrainene au recucerit mai multe teritorii decât a ocupat Rusia în timpul ofensivei sale de iarnă, apreciase în 26 iunie într-un discurs în parlamentul de la Londra ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, potrivit agenției de presă Ukr.net.

„Ca parte a campaniei de vară de recucerire a teritoriilor ocupate ilegal, Ucraina a recucerit deja aproximativ 300 de kilometri pătrați. Este mai mult teritoriu decât a ocupat Rusia în întreaga sa ofensivă de iarnă”, a afirmat Ben Wallace, conform unei postări pe contul său de Twitter.

Ministrul britanic a menționat că forțele ucrainene demonstrează „un progres tactic gradual, dar constant” pe front și desfășoară operațiuni ofensive de amploare în trei direcții principale în sudul și estul țării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:3,6 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
12
Sat
13
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău