Comandantul Armatei SUA din Europa: Rusia continuă să acționeze agresiv în zona Mării Negre

  • 20 Aprilie 2017 10:57
Comandantul Armatei SUA din Europa: Rusia continuă să acționeze agresiv în zona Mării Negre

General Locotenentul Ben Hodges, comandantul Armatei SUA în Europa, a declarat, într-un interviu acordat News.ro, că Rusia continuă să acționeze "agresiv" în zona Mării Negre, precum în Georgia și Ucraina, și arată lipsă de transparență în exercițiile militare pe care le desfășoară, lucru care "îngrijorează" statele din regiune.

"Sunt dezamăgit că Rusia nu a fost mai transparentă cu exercițiile ei. Continuă să acționeze, cred, într-un mod agresiv. Și e valabil în întreaga zonă a Mării Negre. Avem 10.000 de soldați ruși care ocupă părți din Georgia, în Abhazia și Osetia de Sud și care în mod clar nu intenționează să plece, deși au spus că vor face acest lucru după invadarea Georgiei, prin intermediul înțelegerii făcute de Sarkozy (Nicolas Sarkozy, fost președinte al Franței – n.r.)", a spus generalul american.

Aflat într-o vizită la baza militară de la Mihail Kogălniceanu, Hodges a vorbit, într-un interviu acordat News.ro, și despre acțiunile Rusiei din Ucraina, unde continuă să sprijine separatiștii cu armament.

"Toată lumea știe că Rusia le asigură separatiștilor care încearcă să submineze conducerea Ucrainei muniție, sisteme de armament, leadership și în mod clar nu respectă suveranitatea Ucrainei, dar nici nu respectă OSCE, nu permit reprezentanților OSCE să își facă treaba", a afirmat el.

Generalul Hodges a cerut Federației Ruse să fie mai transparentă cu exercițiile militare, așa cum face și NATO, permițând accesul presei la aceste evenimente și comunicând public.

"Rușii au o șansă, în august și septembrie, cu exercițiul lor Zapad-17. Vor avea multe mii de soldați, avioane și așa mai departe, care desfășoară exerciții în Belarus și în vestul Rusiei, în districtul militar de vest. I-aș ruga să fie la fel de transparenți ca noi, să invite presa și observatorii, nu doar la minimum, ci să îi invite ca să vadă ce fac. Asta ar contribui mult la a reduce temperatura și îngrijorarea pe care o au țările cu privire la intențiile lor reale", a spus el.

Șeful forțelor SUA din Europa a spus însă că sunt semnale îmbucurătoare în zona flancului estic, precum în zona baltică. Cu referire la declarații făcute de el în 2016, potrivit cărora există riscul unei invazii rusești în fața căreia NATO să nu poată reacționa, generalul a precizat că aceste scenarii nu mai sunt de actualitate.

"Estonia, Letonia și Lituania au crescut simțitor proprile eforturi. Articolul 3 al Tratatului de la Washington, care a creat NATO, spune că națiunile trebuie să facă tot posibilul pentru a se apăra singure, așa că munca acelor țări în privința planificării apărării, instrucției, eforturilor de modernizare, creșterii cheltuielilor de apărare, astfel încât sunt într-un loc mult mai bun prin proprile puteri. (...) Mă simt mult mai bine cu privire la capacitatea regiunii de a se apăra", a precizat el.

Sursa: News.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:6,17 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
18
Arhivă Radio Chișinău