Comandamentul ONU: Tiruri în Zona Demilitarizată: Atât Coreea de Nord, cât și Coreea de Sud au încălcat armistițiul de pace

  • 26 Mai 2020 15:20
Comandamentul ONU: Tiruri în Zona Demilitarizată: Atât Coreea de Nord, cât și Coreea de Sud au încălcat armistițiul de pace

Atât Coreea de Nord, cât și Coreea de Sud au încălcat acordul de încetare a focului la granița comună în cursul incidentului survenit la 3 mai, când a avut loc un schimb de focuri între militari din cele două țări, a anunțat marți Comandamentul trupelor ONU (UNC), condus de SUA, transmit Reuters și Yonhap, dar și Agerpres.


O echipă specială multinațională de anchetă a UNC a conchis că militari din amândouă țările au încălcat armistițiul care datează de la sfârșitul războiului din Coreea dintre 1950 și 1953, încheiat fără un acord de pace. UNC, condus de un general american, supervizează activitățile din Zona Demilitarizată (DMZ) dintre cele două Corei, aflate încă tehnic în război.

Potrivit UNC, soldați de la un post nord-coreean din DMZ au încălcat armistițiul prin lansarea a patru tiruri cu muniție de 14,5 mm asupra unui post al UNC din partea sudică a Liniei de demarcație militară (MDL) care divizează DMZ.

Oficiali sud-coreeni și americani au apreciat că a fost vorba de un accident, dar UNC a afirmat că "ancheta nu a putut stabili exact dacă cele patru tiruri au fost lansate intenționat sau din greșeală".

Oficiali militari nord-coreeni nu au furnizat un răspuns oficial la întrebările adresate de anchetatori legate de incident, menționează comunicatul UNC. Phenianul nu a comentat public incidentul.

Armistițiul a fost încălcat și de soldați sud-coreeni, care au lansat două tiruri în direcția Coreei de Nord, o jumătate de oră mai târziu, a conchis UNC.

Ministerul sud-coreean al Apărării a comunicat că regretă cele constatate de UNC și că rolul Coreei de Nord nu a fost anchetat în profunzime.

Armata sud-coreeană a urmat procedura corectă în ce privește răspunsul la tiruri, a asigurat un comunicat al ministerului. AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău