Columbia va deveni primul „partener mondial” latino-american al NATO

  • 27 Mai 2018 11:37
Columbia va deveni primul „partener mondial” latino-american al NATO

Columbia va primi oficial, săptămâna viitoare la Bruxelles, statutul de ”partener mondial” al NATO, o premieră pentru o țară din America latină, a anunțat vineri președintele Juan Manuel Santos, relatează AFP.

”Mergem săptămâna viitoare la Bruxelles să oficializăm  - iar acest lucru este foarte important - intrarea Columbiei în categoria de partener mondial al NATO. Vom fi singura țară din America latină care va beneficia de acest privilegiu", a declarat președintele columbian într-o alocuțiune televizată.
 
Juan Manuel Santos, laureat al premiului Nobel pentru pace în 2016 datorită eforturilor sale de a pune capăt unei jumătăți de secol de război civil în țara sa, a afirmat că această aderare "ameliorează imaginea Columbiei" și "îi permite să joace un rol mai important pe scena internațională".

A fi partener mondial al NATO înseamnă a fi "într-o alianță strategică de cooperare militară", a explicat pentru AFP specialistul în relații internaționale Rafael Pineros, profesor la Universitatea Externado de Bogota.

Potrivit lui Pineros, acest tip de parteneriat a fost creat "pentru a genera alianțe strategice dincolo" de Europa, SUA și Canada, în scopul menținerii păcii mondiale.

Acest tip de aderare nu înseamnă în mod necesar că Columbia va participa la operațiuni militare ale NATO, a nuanțat el.

Ceilalți "parteneri mondiali" ai NATO sunt Afganistanul, Australia, Irakul, Japonia, Coreea de Sud, Mongolia, Noua Zeelandă și Pakistanul.
 
Sursa: HotNews.ro

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău