Colegiul de evaluare a judecătorilor și cel de selecție vor fi comasate. Propunerea Ministerului Justiției

  • 10 Martie 2023 16:10
Colegiul de evaluare a judecătorilor și cel de selecție vor fi comasate. Propunerea Ministerului Justiției

Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor și Colegiul pentru selecția și cariera judecătorilor urmează să fie comasate într-un singur colegiu. Potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerul Justiției, noua structură va avea denumirea de Colegiul de evaluare și selecție a judecătorilor și va îmbina competențele celor două colegii existente în prezent.

Colegiul nou creat va avea în componența sa nouă membri, dintre care trei reprezentanți ai societății civile și șase judecători. Trei dintre membrii din rândul judecătorilor vor fi aleși de Adunarea Generală a Judecătorilor, iar alți trei vor fi numiți de Consiliul Superior al Magistraturii. Colegiul va fi condus de un președinte ales din rândul membrilor săi, scrie Bizlaw.md.

Autorii proiectului spun că Colegiul de selecție și Colegiul de evaluare a judecătorilor au multe similitudini în activitatea pe care o desfășoară: componența, durata mandatului, modul de reducere a volumului de lucru pentru membrii judecători, modalitatea de alegere a membrilor supleanți, organizarea ședințelor, adoptarea și contestarea hotărârilor, modalitatea de asigurare a activității ș.a.

Diferența de bază între acestea constă în competențe. Colegiul de selecție are competențe în domeniul selecției candidaților la funcția de judecător, promovării judecătorilor la instanțele judecătorești superioare, numirii în funcția de președinte sau vicepreședinte de instanță, transferul judecătorului la o instanță de același nivel sau la una inferioară. Colegiul de evaluare are competențe în domeniul evaluării performanțelor judecătorilor.

Până în luna iulie 2022, fiecare din colegiile vizate era format din câte șapte membri: patru judecători de la instanțele judecătorești de toate nivelurile și trei reprezentanți ai societății civile. Odată cu intrarea în vigoare a noilor norme legislative, componența acestora a fost redusă la câte cinci membri fiecare (trei judecători și doi reprezentanți ai societății civile).

În, în Colegiul de selecție sunt numiți doar doi membri din cinci, mandatul acestora urmând să expire în luna septembrie 2025, iar în Colegiul de evaluare este numit doar un membru, mandatul căruia va expira în luna aprilie 2023. Astfel, numărul propus de nouă membri pentru noul Colegiu nu va depăși numărul actual stabilit de lege pentru cele două colegii vizate (zece membri în total).  

Autoritățile spun că la stabilirea numărului propus de membri s-a ținut cont nu doar de componența numerică a Colegiului de selecție și a Colegiului de evaluare pe parcursul ultimilor ani, dar și de volumul de lucru al acestora.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău