Colecția de Jazz | Magia claviaturii: Earl Hines si Chick Corea

  • 26 Ianuarie 2018 15:45
Colecția de Jazz | Magia claviaturii: Earl Hines si Chick Corea
Chick Corea

Colecția de Jazz vă prezintă câteva ediții dedicate pianiștilor, grupate sub titlul:

"Magia claviaturii" - o colecție muzicală dedicată pianului în jazz - de la instrumentul solist la rolul sau de acompaniator pentru orice tip de instrument sau pentru vocaliști, plus câteva aspecte particulare - variantă de duo pianistic-dialogul între doi pianiști de jazz fiind unul dintre cele mai savuroase spectacole în jazzul contemporan. 

Rolul pianului în jazz este bine cunoscut, pornind de la ragtime, continuând cu muzică pentru "silent movies"-cinematograful mut-trecând apoi prin Harlem-stride, fără a uită de marea perioadă Swing, în care pianul avea un loc important în orchestră de tip "big-bând". 
 
Pianiștii din jazz au avut în general solide cunoștințe muzicale. Pentru educarea auzului armonic, de multe ori reproduceau lucrări clasice, erau la curent cu muzică cultă europeană. Metode de acompaniament utilizate de pianiștii din jazz sunt derivate din muzică romantică (inspirația putea să vina de la Chopin sau Liszt). Apoi impresionismul muzical (Claude Debussy) a influențat de asemenea din punct de vedere armonic, dar și că concepție globală muzicală. 
 
Pe parcursul mai multor ediții v-am prezentat deja unii dintre cei mai valoroși pianiști de jazz: Art Tatum, Thomas Fats Waller, Earl Hines, Hank Jones. Pianiștii enumerați fac parte dintre legendele jazzului. Ei sunt prezentați prin comparație cu pianiști din jazzul modern sau contemporan (precum Chick Corea, Gonzalo Rubalcaba, Ahmad Jamal, etc). 

Emisiune realizată de Daniela Nicolae

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău