Președinta Camerei Deputaților a Parlamentului Republicii Cehe Markéta Pekarová Adamová: Republica Moldova este așteptată în Uniunea Europeană

  • 18 Octombrie 2022 12:50
Președinta Camerei Deputaților a Parlamentului Republicii Cehe Markéta Pekarová Adamová: Republica Moldova este așteptată în Uniunea Europeană

Președintele Parlamentului Igor Grosu a avut astăzi o întâlnire cu președinta Camerei Deputaților a Parlamentului Ceh, Markéta Pekarová Adamová, aflată în vizită la Chișinău. Cei doi oficiali au discutat despre cooperarea bilaterală, despre situația din regiune și securitatea statelor din vecinătatea Ucrainei, despre criza energetică și criza refugiaților, transmite Radio Chișinău.

În cadrul conferințe de presă comune, președintele Parlamentului Igor Grosu a apreciat că relațiile cu Cehia, care deține în prezent Președinția în cadrul Uniunii Europene, reprezintă o oportunitate foarte bună pentru R. Moldova. El a subliniat că statutul de țară candidată la aderare în UE ne onorează, dar implică totodată și responsabilitate.

„În cadrul întrevederilor am avut o bună ocazie să discutăm despre aspectele care ne interesează legate de securitatea din regiune, criza energetică, criza refugiaților. Dubla ipostază pe care o are Cehia la moment, legată de Președinția în cadrul Uniunii Europene, dar și relațiile bilaterale, reprezintă o oportunitate foarte bună pentru Republica Moldova. Statutul de țară candidat pe care l-a obținut Rep. Moldova ne onorează și implică o responsabilitate enormă. Suntem deja în proces de implementare a celor nouă condiționalități. Accentul principal este reforma justiției și combaterea corupției. Am discutat și despre cooperarea noastră bilaterală”, a declarat Igor Grosu.

La rândul său, președinta Camerei Deputaților a Parlamentului Republicii Cehe Markéta Pekarová Adamová a subliniat că Rep. Moldova este așteptată în Uniunea Europeană:

Vreau să accentuez că nu doar Moldova are nevoie de Uniunea Europeană, dar și Uniunea Europeană are nevoie de Moldova, noi avem nevoie unii de alții. Am discutat despre situația energetică și securitatea din regiune, care este o prioritate pentru toți. Republica Cehă va împărtăși toată experiența sa din toate domeniile pentru ca Rep. Moldova să ajungă să facă parte din Uniunea Europeană. Suntem dornici să împărtășim experiența noastră și în privința fondurilor de coeziune. De asemenea, vrem să întărim legăturile bilaterale și să vă ținem pumnii pentru următorul pas important în comunitatea Europeană, este o mare provocare, dar și o mare oportunitate”, a menționat Adamová.

Președinta Camerei Deputaților a Parlamentului Republicii Cehe a mai declarat că securitatea întregii regiuni este o prioritate pentru Uniunea Europeană, care susține toate regiunile care au o legătura cu frontiera ucraineană. Markéta Pekarová Adamová a spus că trebuie menținută unitatea dintre statele membre și cele asociate Uniunii Europene.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
-2,82
Cer acoperit de nori
Umiditate:92 %
Vint:3,09 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
0
Sat
-0
Arhivă Radio Chișinău