CoE: Preveniți riscurile de corupție prin măsuri de combatere a impactului COVID-19 asupra economiei!

  • 15 Aprilie 2021 16:56
CoE: Preveniți riscurile de corupție prin măsuri de combatere a impactului COVID-19 asupra economiei!

Guvernele ar trebui să gestioneze cu rigurozitate riscurile de corupție apărute în contextul măsurilor extraordinare de combatere a pandemiei COVID-19, vizând inclusiv infuzia unor sume mari de bani în economie pentru a atenua impactul economic și social al fenomenului, a declarat Grupul de state împotriva corupției (GRECO) – organismul anticorupție al Consiliului Europei în raportul său anual, publicat astăzi la Strasbourg.

GRECO subliniază că, de mai bine de un an, guvernele sunt silite să pună în aplicare măsuri de urgență care implică concentrări de putere și derogări de la drepturile fundamentale, măsuri însoțite de riscuri de corupție care nu ar trebui subestimate. Aceste riscuri pot fi deosebit de pronunțate în sistemele de achiziții publice prin probleme precum conflictul de interese și lobby-ul.

„Confruntându-ne cu vremurile grele, guvernele ar trebui să își sporească eforturile pentru a se asigura că toate politicile și acțiunile de abordare a crizei economice și de sănătate publică respectă standardele anticorupție”, a declarat  secretarul general al CoE, Marija Pejčinović Burić. Oficialul a mai spus că o legislație adecvată și un cadru instituțional este prea puțin pentru combaterea corupției. „Trebuie să vedem aceste standarde aplicate eficient în practică, iar guvernele trebuie să acționeze în mod transparent și cu responsabilitate”.

În raportul prezentat, președintele GRECO, Marin Mrčela, a solicitat statelor să urmeze cu fidelitate liniile directoare emise de GRECO în 2020 pentru a preveni riscurile de corupție în contextul pandemiei. „Este crucial ca în situații de urgență toate deciziile și procedurile să fie elaborate în condiții de transparență, integritate și responsabilitate”, a menționat el.

Cu referință la activitatea GRECO în anul 2020, președintele GRECO și-a exprimat regretul că în unele state-membre s-au manifestat „încercări evidente” din partea executivului și/sau a puterii legislative de a ataca, intimida sau submina sistemul judiciar. „Examinând măsurile de prevenire a corupției, să ținem minte că nu trebuie să vedem combaterea corupției separat de independența sistemului judecătoresc sau chiar împotriva acestuia. Primul lucru este esențial pentru cel de-al doilea și invers ”, a adăugat el.

Raportul analizează măsurile de prevenire a corupției luate în statele membre ale GRECO în 2020 în cea de-a patra rundă de evaluare, care vizează parlamentari, judecători și procuror, și cea de-a cincea rundă de evaluare, care se concentrează pe guvernele centrale, inclusiv funcții executive de vâr, și agențiile de aplicare a legii.

Până la sfârșitul anului 2020, statele membre ale GRECO implementaseră pe deplin aproape 40% din recomandările sale pentru prevenirea corupției în ceea ce privește parlamentarii, judecătorii și procurorii. În acest termen, Republica Moldova a pus în aplicare pe deplin 4 din cele 18 recomandări ale GRECO. Zece recomandări au fost implementate parțial, iar patru recomandări, referitoare la parlamentari, magistrați și procurori, rămân a fi în afara executării, arată datele organului paneuropean.

Majorității țărilor evaluate până acum în cadrul rundei a cincea li s-a cerut să adopte coduri de conduită pentru funcțiile executive de vârf sau să le revizuiască. Deosebit de îngrijorătoare a fost reticența unor state de a oferi informații oficiale în condiții de legalitate privind libertatea de informare, precum și lobby-ul, conflictele de interese și „ușile rotative”. Raportul analizează, de asemenea, principalele probleme anticorupție relevante pentru agențiile de aplicare a legii, inclusiv politicile anticorupție și integritate, politicile de resurse umane și protecția denunțătorilor.

Grupul de state împotriva corupției (GRECO) este un organism al Consiliului Europei care își propune să îmbunătățească capacitatea membrilor săi de a combate corupția prin monitorizarea conformității acestora standardelor anticorupție. Structura statele să identifice deficiențele în politicile naționale anticorupție, determinând reforme legislative, instituționale și practici respective. În prezent, aceasta cuprinde cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, Belarus, Kazahstan și Statele Unite ale Americii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
8,29
Ploaie puternică
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău