Codul Galben de secetă și pericol excepțional de incendiu a fost prelungit

  • 13 Septembrie 2019 14:22
Codul Galben de secetă și pericol excepțional de incendiu a fost prelungit

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a prelungit până la 18 septembrie Codul Galben de pericol excepțional de incendiu, iar până la 20 septembrie – cel de secetă hidrologică, transmite MOLDPRES.

Hidrologii atestă secetă în râurile și lacurile din Republica Moldova din cauza lipsei precipitațiilor și a temperaturilor înalte. În același timp, agenților economici și populației li se solicită să consume rațional resursele de apă.

Până la 18 septembrie, pe întreg teritoriul țării este valabil Codul Galben de pericol excepțional de incendiu. Astfel, în intervalul de referință, din cauza lipsei de precipitații și a temperaturilor ridicate, pe o mare parte a teritoriului se prevede pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural și amenințare de incendiu a fâșiilor forestiere și culturilor agricole.

În următoarele zile, se vor menține temperaturi de toamnă caldă și însorită, cu valori termice ce se vor încadra în medie pe țară între 22-29 grade Celsius, ziua, și 10-15 grade, noaptea. Meteorologii prognozează cer variabil, fără precipitații.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a reiterat atenționarea asupra respectării regulilor antiincendiare. Pompierii au solicitat cetățenilor să nu aprindă vegetația uscată și resturile menajere, să evite aprinderea rugurilor și a miriștilor, iar în caz de incendieri, fie și neînsemnate, să apeleze la 112.

În caz de Cod Galben, condițiile vremii sunt potențial periculoase, fenomenele meteorologice prognozate sunt obișnuite pentru teritoriul țării, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activități socio-economice.

Sursa: Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău