Codul Galben de secetă hidrologică a fost extins până pe 20 martie

  • 13 Martie 2020 16:19
Codul Galben de secetă hidrologică a fost extins până pe 20 martie

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a prelungit până pe 20 martie Codul Galben de secetă hidrologică, anunțat la începutul lunii în mare parte a țării, informează MOLDPRES.

Conform hidrologilor, în legătură cu temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor esențiale, în bazinul râului Prut, în aval de lacul de acumulare Costești-Stânca, și râurile mici din centrul și sudul țării se atestă secetă hidrologică. În context, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a solicitat populației și, mai ales, agenților economici să consume rațional resursele de apă.

Seceta hidrologică se definește în funcție de debitul și volumul scurgerii apei în râuri pentru o perioadă de timp. În cazul în care debitul apei atinge cote de 50% și mai joase din norma multianuală pe o durată de 5-7 zile, se emite Сod galben de secetă hidrologică. Atunci când seceta hidrologică se manifestă pe 80% din suprafața țării, se anunță seceta hidrologică pe întreg teritoriul țării, analogic și pentru bazine hidrografice.

În următoarele zile, pe întreg teritoriul țării se așteaptă valori termice între 8-15 grade Celsius, ziua, și ger până la 6 grade, noaptea. Sâmbătă, 14 martie, pe alocuri, preponderent în regiunile de centru și nord sunt posibile ploi de scurtă durată.

Sursa:Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău