Codul electoral va fi modificat, după decizia Curții Constituționale

  • 18 Martie 2016 17:16
Codul electoral va fi modificat, după decizia Curții Constituționale

Un grup parlamentar de lucru va elabora un proiect de modificare a Codului Electoral care să-l adapteze la decizia Curții Constituționale din 4 martie a.c.

Proiectul va prevedea procedurile de organizare și desfășurare a alegerilor prezidențiale. Inițiativa a provocat dezbateri în Parlament, fiind criticată de către  opoziție.

Grupul de lucru este format din șase deputați, câte unul din partea fiecărei fracțiuni sau grup parlamentar, cu excepția celei comuniste, care a refuzat să-și delege reprezentanți. Grupul urmează să elaboreze proiectul de modificare a Codului Electoral în decurs de 30 de zile. Autorul proiectului, Sergiu Sârbu, a precizat că prin hotărârea sa, Curtea Constituțională a reactivat prevederile Codului Electoral privind alegerile prezidențiale în vigoare până în anul 2000, dar aceste prevederi trebuie actualizate, astfel încât să nu contravină altor norme din legislația electorală.

Propunerea a provocat dezbateri în plen, comuniștii și socialiștii cerând ca, înainte de toate,  hotărârea Curții să fie examinată de către Comisia de la Veneția. Liderul PCRM Vladimir Voronin a declarat că decizia respectivă ar fi ilegală.

Pe de altă parte, deputatul PLDM, Tudor Deliu, a menționat că, indiferent de opiniile față de acea hotărâre, ea trebuie executată.
 
Amintim că la 4 martie a.c. Curtea Constituțională a anulat modificările din 2000 la legea fundamentală care prevedeau că președintele urmează a fi ales de către Parlament. Curtea a considerat că Legislativul și-a depășit atunci atribuțiile și a adoptat prevederi ce țin de procedura de alegere a șefului statului care ulterior au provocat mai multe crize politice. Curtea a decis revenirea la procedura de alegere a șefului statului prin vot universal. Anterior, președintele parlamentului Andrian Candu a declarat că următoarele alegeri prezidențiale ar putea avea loc în toamna acestui an.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:2,57 m/s
Thu
11
Fri
11
Sat
11
Sun
11
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău