Codul Administrativ al R. Moldova, adoptat de Parlament

  • 19 Iulie 2018 19:03
Codul Administrativ al R. Moldova, adoptat de Parlament

Republica Moldova va avea un Cod administrativ care va defini modul de funcționare a instituțiilor și autorităților administrației publice. Documentul a fost votat astăzi, în lectură finală, de către Parlament, transmite MOLDPRES.

Noul Cod are drept scop sistematizarea tuturor reglementărilor legale referitoare la procedura administrativă și contenciosul administrativ într-un singur act. Noile reglementări determină domeniul de aplicare a procedurii administrative, modul de desfășurare a procedurii, participanții, fazele procedurii administrative, operațiunile administrative, contractele, executarea și respectarea actelor administrative, controlul și căile de atac etc.

Astfel, Codul va reglementa emiterea de acte administrative de către autoritățile publice, mecanismele de rezolvare a petițiilor adresate de către cetățeni, precum și va cuprinde totalitatea actelor legislative care în prezent stabilesc raporturile juridice de drept administrativ.

În premieră, va fi reglementat refuzul de a primi sau a examina o cerere. La fel, pentru prima dată, va fi dispusă obligativitatea întocmirii dosarului administrativ de către autoritățile publice. De asemenea, va fi instituită posibilitatea încheierii contractului de împăcare între părți atât în procedura necontencioasă, cât și în cea contencioasă.

Potrivit autorilor, documentul are menirea de a clarifica principiile, conceptele, etapele procedurii administrative, căile de atac și regimul juridic al actelor, operațiunilor și contractelor administrative, în vederea asigurării respectării drepturilor și libertăților prevăzute de lege ale persoanelor fizice și juridice, ținându-se cont de interesul public și de regulile statului de drept.

Sursa: Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,12 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău