COD portocaliu de secetă hidrologică

  • 04 Aprilie 2016 18:13
COD portocaliu de secetă hidrologică

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis avertizare de secetă hidrologică pe teritoriul întregii țării.

Astfel, în perioada 4-15 aprilie, în țară este emis cod galben și portocaliu de secetă în râurile și lacurile țării. Solicitat de IPN, șeful direcției Hidrologie din cadrul SHS, Valeriu Cazac, a declarat că acest fenomen este îngrijorător și nespecific pentru această perioadă a anului.

Potrivit specialiștilor, seceta hidrologică în râurile și lacurile republicii se atestă din lipsa precipitațiilor. Valeriu Cazac a declarat că o astfel de secetă hidrologică este specifică pentru lunile de toamnă. Însă, în lunile de primăvară ar trebui să fie inundanții, iar râurile pline cu apă. „În legătură cu topirea zăpezii din Carpați, trebuiau să vină ape mari, fenomenul pe care ar trebui să-l urmărim este numit „apele mari de primăvară”. Însă acum totul este invers, și atestăm secetă hidrologică”, a subliniat specialistul.

Tototdată, meteorologii anunță că în săptămâna curentă vremea se va menține caldă, în următoarele zile temperaturile ar putea ajunge până la +28 de grade Celsius. De asemenea, pentru data de 10 și 11 aprilie sunt prognozate ploi slabe. Vântul va sufla din direcția sud-est cu intensitate de la 4 până la 10 metri pe secundă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:6,17 m/s
Thu
19
Fri
20
Sat
18
Sun
17
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău