Cod galben de zăpadă și lapoviță!

  • 04 Ianuarie 2016 15:15
Cod galben de zăpadă și lapoviță!

Meteorologii anunță cod galben de condiții complicate ale vremii.

Astfel, pentru ziua de marți, 5 ianuarie, se prevede schimbarea bruscă a vremii – vor cădea precipitații sub formă de zăpadă și lapoviță, izolat puternice troienind și viscolind. La fel, se vor forma depuneri complexe, pe drumuri ghețuș. În acest context oamenii legii vin cu atenționări către cetățeni, pentru a evita cazurile de hipotermie, dar și alte situații de risc.

Solicitată de IPN, sinopticianul Natalia Golub a spus că noaptea trecută a fost una dintre cele mai reci nopți ale acestui an, înregistrându-se o minimă de -22 de grade Celsius. Pe parcursul săptămânii se va înregistra o creștere treptată a temperaturilor. Astfel, pentru următoarele zile sunt prognozate +2 și +1 grade Celsius ziua și până la -10 grade pe timp de noapte. Sinopticianul mai spune că aceste temperaturi în creștere sunt ușor peste normă.

„Este ceva real pentru teritoriul țării, pentru că permanent teritoriul se află sub influența unei mase de aer rece, urmată de una caldă. Este o lună de ianuarie specifică pentru teritoriul nostru”, a notat specialistul.

În contextul răcirii vremii, Inspectoratul General al Poliției, recomandă cetățenilor să se îmbrace gros și să evite expunerea îndelungată la temperaturi scăzute și aflarea în locuri deschise, suflate de vânt. În perioada rece a anului, cetățenii sunt îndemnați să fie mai receptivi față de persoanele în etate și să le acorde ajutor persoanelor depistate în stradă în stare inconștientă și să alerteze poliția și medicii.

Inspectorii de patrulare atenționează șoferii că trebuie să aibă în permanență rezervorul mașinii plin, apă pentru 24 de ore, alimente, o pătură caldă, termos cu ceai, telefonul încărcat și, evident, trusa medicală. O altă recomandare pentru șoferi este să nu părăsească mașina dacă este viscol și dacă nu cunosc distanța până la adăpost, întrucât se pot rătăci, iar hipotermia în contextul asocierii vântului și umezelii se instalează mult mai repede.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău