Cod Galben de caniculă, secetă și pericol de incendiu menținut până în septembrie

  • 28 August 2019 18:14
Cod Galben de caniculă, secetă și pericol de incendiu menținut până în septembrie

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a prelungit până la 6 septembrie Codul Galben de secetă hidrologică. De asemenea, până la 1 septembrie rămâne în vigoare Codul Galben de caniculă, iar până la 4 septembrie - de pericol excepțional de incendiu, transmite MOLDPRES.

Hidrologii atestă secetă în râurile și lacurile din Republica Moldova din cauza lipsei precipitațiilor și a temperaturilor înalte. În același timp,  agenților economici și populației li se solicită să consume rațional resursele de apă.

Până la 1 septembrie, pe întreg teritoriul țării este valabil Codul Galben de caniculă. Potrivit meteorologilor, în perioada de referință, pe arii extinse, temperatura maximă a aerului va atinge valori de 33 grade Celsius. De asemenea, până la 4 septembrie este anunțat și Cod Galben de pericol excepționa de incendiu. Astfel, în intervalul de referință, din cauza lipsei de precipitații și a temperaturilor ridicate, pe o mare parte a teritoriului se prevede pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural și amenințare de incendiu a fâșiilor forestiere și culturilor agricole.

În contextul arșiței și secetei stabilite în țară, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a reiterat atenționarea asupra respectării regulilor antiincendiare. Pompierii au solicitat cetățenilor să nu aprindă vegetația uscată și resturile menajere, să evite aprinderea rugurilor și a miriștilor, iar în caz de incendieri, fie și neînsemnate, să apeleze la 112.

Totodată, în cazul în care în păduri sau teritorii adiacente vor fi observate situații ieșite din comun, specialiștii Agenției "Moldsilva" roagă să fie contactați la linia fierbinte 022 211 311.

În caz de Cod Galben, condițiile vremii sunt potențial periculoase, fenomenele meteorologice prognozate sunt obișnuite pentru teritoriul țării, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activități socio-economice.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău