Coaliția condusă de Angela Merkel, ținta unui nou scandal. Un parlamentar și-a dat demisia pentru că a făcut lobby în Macedonia de Nord

  • 19 Martie 2021 11:07
Coaliția condusă de Angela Merkel, ținta unui nou scandal. Un parlamentar și-a dat demisia pentru că a făcut lobby în Macedonia de Nord

Un parlamentar german din blocul conservator al cancelarului Angela Merkel a demisionat joi seară, după dezvăluiri în presă, potrivit cărora politicianul ar fi primit bani pentru a face lobby pentru un partid politic din Macedonia de Nord, scrie Agerpres, preluând dpa, care citează mai multe media germane. Scandalul zgâlțâie și mai tare coaliția Angelei Merkel, după ce mai mulți parlamentari din partidul ei și-au dat demisia pentru că au intermediat contracte pentru măști sanitare.

Tobias Zech, parlamentar reprezentând Uniunea Creștin-Socială (CSU) în Bundestag, a primit în 2016 o „sumă din cinci cifre” pentru a consilia partidul fostului premier nord-macedonean Nikola Gruevski. El a făcut personal campanie pentru Gruevski, potrivit Der Spiegel.

Nu există nimic care să sugereze că vreo legătură de afaceri cu partidul lui Gruevski, avută în perioada în care Zech era parlamentar cu normă întreagă, ar fi fost ilegală. Ulterior, Nikola Gruevski a fost condamnat pentru corupție de un tribunal din Macedonia de Nord și a fugit în Ungaria, unde a primit azil politic și trăiește în exil.

Acest caz intervine în cel mai prost moment posibil pentru blocul conservator al Angelei Merkel, care a pierdut deja trei parlamentari din cauza acuzațiilor că aceștia au primit bani pentru intermedierea unor contracte privind achiziționarea de măști sanitare.

Conservatorii germani au înregistrat înfrângeri istorice în alegerile regionale desfășurate duminică în mai multe landuri, una dintre nemulțumirile electoratului fiind legată de modul de desfășurare a campaniei de vaccinare anti-COVID-19.

Un sondaj realizat de agenția Forsa și publicat pe 17 martie indică faptul că blocul CDU-CSU este susținut de 29% dintre alegătorii germani, față de 40% în iunie anul trecut, când cancelarul Angela Merkel a fost lăudat pentru modul de gestionare a primului val al pandemiei de COVID-19.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău