Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte, împotriva votului uninominal

  • 19 Aprilie 2013 15:28
Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte, împotriva votului uninominal

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte cere amânarea adoptării proiectului privind modificarea sistemului electoral în Republica Moldova.

Membrii coaliției își exprimă, într-o declarație, îngrijorarea față deadoptarea grabnică și netransparentă în prima lectură a proiectului, fără consultarea largă a societății civile și a unor instituții internaționale precum Comisia de la Veneția sau Consiliul Europei. Potrivit declației, lipsa avizelor ministerelor și a altor comisii parlamentare, precum și lipsa avizului consultativ al Comisiei Electorale Centrale amplifică temerile că adoptarea acestui proiect de lege face parte mai curând dintr-un târg politic, în contextul negocierilor pentru formarea unei noi coaliții majoritare.

Coaliția se arată îngrijorată de faptul că, proiectul de lege limitează drepturile electorale ale cetățenilor Republicii Moldova din regiunea transnistreană și a celor aflați peste hotare. O altă îngrijorare majoră a Coaliției ține de faptul că astfel ar putea fi stimulată corupția electorală și post-electorală și utilizarea resurselor administrative în campaniile electorale.

Coaliția cere Parlamentului să organizeze dezbateri și audieri publice pentru îmbunătățirea proiectului de lege.

Din Coaliția pentru Alegeri Libere și Corecte fac parte mai multe organizații nonguvernamentale, printre care Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT, Centrul CONTACT, Asociația Presei Independente, Centrul pentru Jurnalism Independent și altele.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău