CNSP: Otrăvirile cu ciuperci iau amploare

  • 23 Mai 2016 16:30
CNSP: Otrăvirile cu ciuperci iau amploare

În ultima perioadă otrăvirile cu ciuperci iau amploare. Potrivit Centrul Național de Sănătate Publică, în ultimele trei luni ca urmare a consumului bucatelor preparate din ciuperci, peste 50 de persoane au suferit intoxicații.

Specialiștii atenționează populația să nu procure ciuperci din locuri neautorizate, iar în cazul în care atestă simptome să se adreseze de urgență la medic, pe motiv că ciupercile sunt deseori cauza unor otrăviri foarte grave, uneori letale, transmite IPN.

Cele peste 50 de persoane intoxicate sunt din municipiile Chișinău și Bălți, din raioanele Soroca, Hâncești și Ialoveni. Aproape jumătate dintre acestea sunt copii. Specialiștii afirmă că acest fapt este îngrijorător, deoarece ei sunt mai vulnerabili din cauza particularităților de vârstă, a alimentației, a igienei personale și sunt expuși unui risc sporit de îmbolnăvire.

CNSP atenționează și îndeamnă populația să apeleze de urgență ambulanța în cazul în care observă simptome precum greață, vomă, diaree, transpirație excesivă etc. Simptomele intoxicației apar brusc la doar câteva ore după consumul ciupercilor. Există unele ciuperci care devin toxice consumate în combinație cu alcool.

Pentru a preveni cazurile de intoxicații cu ciuperci, în special formele grave, este necesar să se evite procurarea ciupercilor de pe marginea drumului de la persoane necunoscute sau din locuri neautorizate. La fel, nu se recomandă culegerea acestora din parcurile orășenești, din vecinătatea drumurilor și căilor ferate sau de la gunoiști.

Potrivit specialiștilor, înainte de consum, ciupercile trebuie alese minunțios și spălate de mai multe ori sub un get de apă curgătoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:89 %
Vint:2,06 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău