CNPF a lăsat fără licență „Klassika Asigurări”, companie care aparține lui Ilan Șor

  • 11 Octombrie 2019 13:32
CNPF a lăsat fără licență „Klassika Asigurări”, companie care aparține lui Ilan Șor

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a suspendat pentru șase luni licența companiei de asigurări "Klassika Asigurări".

Potrivit agenției INFOTAG, decizia a fost luată după ce acționarii au ignorat măsurile prescrise de CNP. Din 29 iulie, "Klassika Asigurări" se află în procedură de remediere financiară prin administrare specială provizorie, care a fost introdusă din considerentele cuantificării unui pericol iminent de insolvabilitate a companiei, după ce CNPF a atestat mai multe operațiuni dubioase și suspecte privind extragerea mijloacelor financiare din cadrul entității de către foști factori decizionali ai asigurătorului.

CNPF menționează că toate materialele aferente controlului au fost remise organelor de drept, în conformitate cu legislația

Totodată, autoritatea de reglementare a prescris acționariatului "Klassika Asigurări" SA să înstrăineze pachetul de acțiuni deținut în termen de trei luni. Acționarii însă nu s-au conformat prescripțiilor dispuse, astfel că, la 3 octombrie, Consiliul de Administrație al CNPF a decis să suspende pe un termen de șase luni licența companiei.

CNPF menționează că decizia de suspendare a licenței a fost luată cu scopul de a asigura condițiile optime de conservare a valorii activelor, precum și în vederea protejării intereselor și drepturilor asiguraților și beneficiarilor asigurării.

Autoritatea de supraveghere îndeamnă participanții la piața de asigurări să-și onoreze obligațiile asumate și menționează că va continua că implementeze reguli în materie de reglementare și supraveghere a entităților în vederea protejării consumatorilor de practicile abuzive.

"În vizorul autorității de supraveghere sunt și alte companii de asigurări care, având o capitalizare insuficientă, nu întrunesc pe deplin criteriile în materie de solvabilitate și rezerve tehnice - precondiții determinante în activitatea unui asigurător. În scopul diminuării riscurilor persistente și anticipării situației de insolvabilitate, cu consecințele eventuale de rigoare, CNPF, în mod constant, de la caz la caz, va recurge la aplicarea față de unele companii a instrumentelor financiare adiționale: redresare financiară/remediere financiară și/sau administrare specială", anunță CNPF.

Compania "Klassika Asigurări" face parte din grupul de companii din domeniul financiar-imobiliar deținut de Ilan Șor, liderul partidului Șor, condamnat în primă instanță la 7 ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:58 %
Vint:5,14 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău