CNPF a lăsat fără licență „Klassika Asigurări”, companie care aparține lui Ilan Șor

  • 11 Octombrie 2019 13:32
CNPF a lăsat fără licență „Klassika Asigurări”, companie care aparține lui Ilan Șor

Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) a suspendat pentru şase luni licenţa companiei de asigurări "Klassika Asigurări".

Potrivit agenţiei INFOTAG, decizia a fost luată după ce acţionarii au ignorat măsurile prescrise de CNP. Din 29 iulie, "Klassika Asigurări" se află în procedură de remediere financiară prin administrare specială provizorie, care a fost introdusă din considerentele cuantificării unui pericol iminent de insolvabilitate a companiei, după ce CNPF a atestat mai multe operaţiuni dubioase şi suspecte privind extragerea mijloacelor financiare din cadrul entităţii de către foşti factori decizionali ai asigurătorului.

CNPF menţionează că toate materialele aferente controlului au fost remise organelor de drept, în conformitate cu legislaţia

Totodată, autoritatea de reglementare a prescris acţionariatului "Klassika Asigurări" SA să înstrăineze pachetul de acţiuni deţinut în termen de trei luni. Acţionarii însă nu s-au conformat prescripţiilor dispuse, astfel că, la 3 octombrie, Consiliul de Administraţie al CNPF a decis să suspende pe un termen de şase luni licenţa companiei.

CNPF menţionează că decizia de suspendare a licenţei a fost luată cu scopul de a asigura condiţiile optime de conservare a valorii activelor, precum şi în vederea protejării intereselor şi drepturilor asiguraţilor şi beneficiarilor asigurării.

Autoritatea de supraveghere îndeamnă participanţii la piaţa de asigurări să-şi onoreze obligaţiile asumate şi menţionează că va continua că implementeze reguli în materie de reglementare şi supraveghere a entităţilor în vederea protejării consumatorilor de practicile abuzive.

"În vizorul autorităţii de supraveghere sunt şi alte companii de asigurări care, având o capitalizare insuficientă, nu întrunesc pe deplin criteriile în materie de solvabilitate şi rezerve tehnice - precondiţii determinante în activitatea unui asigurător. În scopul diminuării riscurilor persistente şi anticipării situaţiei de insolvabilitate, cu consecinţele eventuale de rigoare, CNPF, în mod constant, de la caz la caz, va recurge la aplicarea faţă de unele companii a instrumentelor financiare adiţionale: redresare financiară/remediere financiară şi/sau administrare specială", anunţă CNPF.

Compania "Klassika Asigurări" face parte din grupul de companii din domeniul financiar-imobiliar deținut de Ilan Șor, liderul partidului Șor, condamnat în primă instanță la 7 ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
-4,7 °C
cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,1 m/s
Mon
3 °C
Tue
4 °C
Wed
5 °C
Thu
3 °C
Fri
2 °C

Curs oficial BNM 26 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6621 -0.0000
USD 17.7287 -0.0000
RON 4.1145 -0.0000
UAH 0.7258 -0.0000
RUB 0.2865 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău