CNPAC a lansat Campania „Atingere indecentă”
-
22 Noiembrie 2011 17:12
Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), în parteneriat cu Direcția Municipală pentru Protecția Drepturilor Copilului din municipiul Chișinău, a lansat marți, 22 noiembrie, Campania de prevenire și combatere
Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), în parteneriat cu Direcția Municipală pentru Protecția Drepturilor Copilului din municipiul Chișinău, a lansat marți, 22 noiembrie, Campania de prevenire și combatere a abuzului sexual asupra copilului „Atingere indecentă". Campania prevede difuzarea spoturilor audio și video.
Scopul Campaniei este sensibilizarea factorilor de decizie și a publicului larg privind problema abuzului sexual față de copii în Republica Moldova, care a devenit un fenomen stringent, în ultimul timp.
“Studiile realizate în domeniu demonstrează faptul că violența sexuală față de copii în Moldova este un fenomen ascuns, o mare parte din cazuri nu sunt raportate și, în rezultat, copiii victime rămân cu sechele grave pe toată viața, iar abuzatorii nu sunt pedepsiți. Copilul-victimă a abuzului sexual, în afară de frică, durere, simte și rușine. Din acest motiv, poate să țină în taină, uneori ani în șir, faptul că este abuzat. Potrivit statisticilor, în 80-85% de cazuri, copiii victime îl cunosc pe abuzator, acesta fiind fie un membru al familiei, fie o persoană din anturajul copilului”, a declarat președintele CNPAC, Daniela Sâmboteanu în cadrul conferinței de presă de lansare a campaniei.
Pe lângă spoturi audio și video, campania mai prevede inițierea programelor de prevenire primară a tuturor formelor de violență, inclusiv a abuzului sexual, prin intermediul serviciilor de sănătate publică, educație, precum și a serviciilor sociale. Organizatorii campaniei solicvită și sprijinul autorităților, astfel încât să includă în curricula de pregătire a profesioniștilor ce lucrează cu copiii (pedagogi, asistenți sociali, psihologi, medici, polițiști, etc.) a cursurilor în domeniul protecției copilului, să asigure protecția și asistența multidisciplinare a copiilor victime ale abuzurilor sexuale prin servicii de reabilitare garantate de stat și să înăsprească pedepsele pentru abuzatorii sexuali de copii.
Potrivit datelor MAI, în anul 2010 au fost înregistarte 191 de cazuri de abuz sexual al copiilor, iar în primele 10 luni ale anului 2011 au fost înregistarre 132 de cazuri de abuz sexual față de copii. Conform datelor CNPAC, în ultimii 5 ani, Centrul de asistență psihologică a copilului și familiei ,,Amicul”, a asistat 250 de copii victime ale abuzului sexual.