CNN: Oficiali americani și occidentali cred că este puțin probabil ca Putin să schimbe cursul războiului în Ucraina până la alegerile din SUA din 2024

  • 05 August 2023 09:35
CNN: Oficiali americani și occidentali cred că este puțin probabil ca Putin să schimbe cursul războiului în Ucraina până la alegerile din SUA din 2024

Oficiali americani și europeni de rang înalt sunt îngrijorați de faptul că liderul rus Vladimir Putin ia în considerare alegerile prezidențiale din SUA din 2024 în planificarea războiului său din Ucraina, în speranța că o înfrângere a președintelui Joe Biden anul viitor va determina Washingtonul să își reducă sprijinul pentru Kiev, ceea ce ar fi de natură să îmbunătățească poziția de negociere a Rusiei, relatează CNN.

SUA nu au încă informații explicite despre cum gândește Putin sau dacă acesta prelungește intenționat războiul în speranța unei victorii a lui Donald Trump sau a republicanilor la prezidențiale. Dar alegerile de anul viitor rămân un factor cheie despre care oficialii occidentali de top din domeniul securității naționale, al informațiilor și al diplomației consideră că va influența deciziile lui Putin în Ucraina, ceea ce face și mai puțin probabil ca războiul să se termine înainte de sfârșitul anului viitor, citează News.ro

Un sondaj pentru CNN realizat de SSRS, care a fost publicat vineri, a arătat că majoritatea americanilor se opun ideii ca în Congres să fie votate fonduri suplimentare pentru a sprijini Ucraina, în condițiile în care opinia publică este divizată în ceea ce privește efortul făcut de SUA în acest conflict, dacă este sau nu suficient.

Un oficial american a declarat că nu are „nicio îndoială” că Putin "încearcă să reziste" până la alegerile din 2024. O altă sursă familiarizată cu domeniul informațiilor a declarat că "este un fel de elefant în cameră" pentru SUA, Ucraina și Europa. 

„Putin știe că Trump îl va ajuta. La fel știu și ucrainenii și partenerii noștri europeni”, a declarat sursa. „Deci, chiar dacă nu am văzut nimic explicit în acest sens, trebuie să presupunem, cred, că toată lumea se gândește la asta”, a adăugat sursa.

Un diplomat european a declarat, de asemenea, pentru CNN că europenii cred că încercarea de a prelungi războiul din Ucraina până la alegerile din SUA „este exact planul lui Putin”. 

Putin speră la o victorie a lui Trump

Oficialii care au vorbit cu CNN sub rezerva anonimatului cred că Putin ar putea avea în vedere o victorie a lui Trump sau a unui alt candidat republican, în ideea că va fi un declanșator pentru ca SUA să își retragă sprijinul pentru Ucraina. Aceștia mai spun că faptul că Putin este cu ochii pe alegerile din SUA face și mai important pentru Washington să mențină sprijinul pe termen lung pentru Ucraina, un angajament pe care administrația Biden continuă să îl reitereze. 

Trump, care în acest moment conduce detașat lista candidaților pentru nominalizarea republicană, nu s-a angajat să sprijine Ucraina în război. El a afirmat că, în calitate de președinte, ar putea rezolva războiul în 24 de ore și chiar săptămâna aceasta a spus că sprijinul pentru Ucraina ar trebui să fie condiționat de anchetele Congresului asupra lui Biden și a familiei sale. 

În timp ce guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a revenit asupra declarațiilor anterioare în care numea războiul din Ucraina o „dispută teritorială”, el a menținut o politică în general anti-intervenționistă. Republicanii din Congres au trasat, de asemenea, o linie mai dură în ceea ce privește finanțarea pentru Ucraina de când au preluat controlul Camerei Reprezentanților în acest an, președintele Camerei, Kevin McCarthy, sugerând la începutul acestei veri că ar intenționa să blocheze orice efort condus de Senat de a aproba fonduri suplimentare pentru a ajuta efortul de război al Ucrainei.

„Alegerile de anul viitor complică lucrurile, deoarece rușii cred că au o luminiță la capătul tunelului. Îl încurajează pe Putin să creadă că pot rezista mai mult decât americanii, deoarece sprijinul politic pentru Ucraina va fi compromis dacă Trump va câștiga”, a declarat Daniel Fried, fost ambasador al SUA în Polonia.

Presiune tot mai mare asupra contraofensivei ucrainene

Viitoarele alegeri prezidențiale din SUA au pus și mai multă presiune asupra contraofensivei ucrainene, europenii, americanii și ucrainenii sperând cu toții la câștiguri substanțiale ale Ucrainei pentru a avea un potențial impact asupra calculului lui Putin înainte de sfârșitul anului viitor. 

Un oficial european a declarat că, în lipsa acestor câștiguri, este de conceput că Putin va încerca să prelungească conflictul până când se vor cunoaște rezultatele competiției - împiedicând, în esență, orice tentativă de negociere a încetării luptelor.

Această perspectivă a urgentat încercările Europei de a expedia arme tot mai puternice în Ucraina, în speranța de a schimba impulsul de pe câmpul de luptă înainte de anul viitor.

La summitul G7 din acest an din Japonia, alegerile americane au fost subiectul unor discuții neliniștitoare între delegații, a declarat oficialul. Liderii se uită la ceea ce s-ar putea dovedi a fi un factor decisiv în războiul din Ucraina. Biden a încercat să atenueze aceste îngrijorări, dar oficialii europeni consideră că până și o cursă strânsă împotriva lui Trump este un motiv pentru Putin să încerce să prelungească conflictul până în noiembrie.

"Configurarea alegerilor din SUA va avea un efect enorm" în modul în care se desfășoară războiul, a declarat oficialul.

În cel mai recent sondaj de opinie realizat de New York Times, Biden și Trump sunt la egalitate, fiecare cu 43% din alegători care îi susțin.

Apropierea alegerilor din SUA este, de asemenea, și în mintea ucrainenilor, au declarat două surse pentru CNN. Aceștia speră să obțină câștiguri pe câmpul de luptă cât mai repede, care ar putea schimba dinamica jocului mai devreme sau mai târziu.

"Ucrainenii vor să câștige sau să aibă ceva care să schimbe dinamica înainte de sfârșitul acestui an. Există tot felul de motive pentru urgența lor - cum ar fi faptul că ucrainenii mor în fiecare zi - dar și alegerile prezidențiale din SUA este unul dintre ele", a declarat Bill Taylor, fost ambasador al SUA în Ucraina.

Până acum contraofensiva ucraineană nu a dus la progrese majore. „A fost și va continua să fie o luptă grea pentru ei”, a declarat săptămâna aceasta purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Patrick Ryder, remarcând că în linii mari contraofensiva a avansat.

Ucrainenii sunt hotărâți să obțină câștiguri pe termen scurt, iar oficialii americani sunt conștienți de necesitatea unui sprijin susținut, astfel încât, chiar și după vară, Ucraina să poată continua să lupte.

Rolul discuțiilor de pace din Arabia Saudită

Arabia Saudită găzduiește în acest weekend discuții de pace referitoare la Ucraina, la care vor participa SUA, precum și o serie de țări occidentale și în curs de dezvoltare, inclusiv China, dar nu și Rusia.

Discuțiile vor avea ca scop dezvoltarea unor principii comune pentru a pune capăt războiului și discutarea tipului de asistență de securitate de care Kievul va avea nevoie pentru a descuraja Rusia să mai atace vreodată Ucraina, au declarat oficiali americani.

„Nu privim aceste discuții ca generând rezultate concrete la finalul lor. Scopul acestor discuții este de a continua dialogul cu țările din întreaga lume despre cum să obținem o pace justă și durabilă la sfârșitul acestui război”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matt Miller.

În timp ce Rusia nu va fi la masa discuțiilor, întrebarea despre ceea ce este dispus să facă Putin - și dacă ar respecta chiar și un acord de încetare a focului sau de pace - va fi pe primul loc, au declarat oficialii.

Deși ideea unor negocieri de pace în acest moment al războiului pare prematură, oficialii americani consideră că mai mulți factori ar putea avea un impact asupra modului în care Putin rămâne pe câmpul de luptă, inclusiv presiunea din partea Sudului global.

„Acestea sunt țările care ar putea face o diferență, dacă ar exercita presiuni asupra Rusiei”, a declarat un al doilea oficial american făcând referire la țările din Sudul global, în special la țările mai mari, precum India. Impulsionarea interacțiunii lor cu Ucraina ar fi benefică, chiar dacă orice pace negociată ar putea fi departe, a punctat oficialul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
26,63
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău