CNAS sprijină campania de promovare a concediului paternal

  • 02 Iunie 2021 16:35
CNAS sprijină campania de promovare a concediului paternal

Solicitarea pentru stabilirea indemnizației paternale se depune personal de către tatăl sau mama copilului, în termen de 12 luni de la nașterea acestuia. Cererea se poate depune la casa teritorială de asigurări sociale de la locul de domiciliu sau la casa teritorială în a cărei rază de deservire se află unitatea de la locul de muncă de bază. De asemenea, se poate depune și în mod electronic, pe www.cnas.md sau pe portalul guvernamental – www.servicii.gov.md. Precizările sunt făcute de Casa Națională de Asigurări Sociale, care s-a alăturat campaniei de informare implementate de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) pentru promovarea concediului paternal în Republica Moldova, transmite IPN.

Prin intermediul campaniei, proaspeții sau viitorii tați sunt încurajați și îndrumați să beneficieze de concediul paternal de 14 zile calendaristice, în primele 56 de zile de viață ale copilului. Pentru această perioadă părintele primește o indemnizație paternală achitată din bugetul de asigurări sociale. Pentru ca informația despre acest drept oferit taților să ajungă la cât mai multe persoane, CNAS va distribui pe parcursul anilor 2021-2022, circa 60 de mii de pliante.

Întrucât concediul paternal este un drept al salariaților asigurați în sistemul public de asigurări sociale, prevăzut în Codul Muncii din Moldova din anul 2016, angajatorii sunt obligați să acorde concediul paternal solicitanților.

„Deși concediul paternal are foarte multe beneficii, stereotipurile din societate împiedică mulți bărbați să beneficieze de ele. Pe lângă faptul că prezența tatălui alături de copil din primele clipe de viață îl ajută să se dezvolte mai sănătos din punct de vedere fizic, mental și emoțional, femeile sunt mai puțin predispuse depresiei după naștere, iar relația dintre parteneri devine mai puternică. Potrivit statisticilor, în anul 2020, doar 14% din numărul proaspeților tați au beneficiat de acest privilegiu”, precizează CNAS într-un comunicat de presă.

Campania a fost lansată în ajunul Zilei Internaționale a Familiei și se desfășoară în cadrul programului regional ,,Mai multe oportunități: Politici familiale sensibile la gen pentru sectorul privat din Balcanii de Vest și Republica Moldova”, implementat de UNFPA Moldova, cu susținerea Agenției Austriece pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Camera de Comerț și Industrie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Sat
8
Sun
7
Mon
7
Tue
8
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău