CNAS: Beneficiarii de ajutor de șomaj și deținătorii de patentă își pot ridica banii

  • 13 Iunie 2020 15:00
CNAS: Beneficiarii de ajutor de șomaj și deținătorii de patentă își pot ridica banii

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) a transferat către prestatorii de servicii de plată mijloace bănești pentru 14,1 mii de beneficiari cărora li s-a stabilit dreptul la ajutorul de șomaj în perioada stării de urgență și aproape trei mii de persoane cu statut de șomer, transmite IPN.

Ajutorul de șomaj este calculat de Casa Națională în baza deciziilor din data acordării dreptului de către subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, reieșind din cuantumul lunar de 2775 de lei. „Atragem atenția beneficiarelor acestor categorii de prestații sociale, că sumele ajutorului de șomaj se vor achita doar până la 30 iunie curent”, precizează un comunicat de presă remis de CNAS.

Banii pot fi ridicati și de 2587 de titulari ai patentei de întreprinzător, care desfășoară activități în domeniul comerțului și/sau al prestării de servicii în piețele și centrele comerciale care și-au sistat activitatea în perioada 16 mai – 30 iunie 2020 în conformitate cu hotărârile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Acestei categorii de beneficiari li se acordă lunar ajutor de șomaj unic în cuantum de 2775 de lei, proporțional zilelor de sistare în perioada respectivă, cu condiția că în luna aprilie 2020 ei nu au realizat venit asigurat.

Ajutorul de șomaj unic se stabilește de către Casa Națională de Asigurări Sociale în baza informației Serviciului Fiscal de Stat privind titularii care dețin patente valabile și persoanele fizice înregistrate ca subiecți ai impunerii la data declarării stării de urgență prin Hotărârea Parlamentului privind declararea stării de urgență.

Sursa de finanțare a ajutorului de șomaj unic pentru aceasta categorie de beneficiari este bugetul de stat. Sumele ajutorului de șomaj unic nesolicitate de către beneficiari sunt restituite lunar de către prestatorii de servicii de plată pe contul corespunzător al Casei Naționale de Asigurări Sociale și sunt incluse în plată în luna imediat următoare a lunii de gestiune. Sumele ajutorului de șomaj unic se achită beneficiarilor numai până la 31 iulie 2020.

Ajutorul de șomaj se plătește de către CNAS, conform listelor electronice, prin intermediul prestatorilor de servicii de plată de pe teritoriul Republicii Moldova, iar în cazul în care beneficiarul nu a desemnat prestatorul de servicii de plată, plata ajutorului de șomaj unic se transferă la oficiul poștal.

În total, CNAS a transferat beneficiarilor de ajutor de șomaj și deținătorilor de patentă mijloace banești în valoare de 39,6 milioane de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău