CNAS a achitat prestațiile sociale pe luna iulie în mărime deplină

  • 20 Iulie 2020 18:04
CNAS a achitat prestațiile sociale pe luna iulie în mărime deplină

Casa Națională de Asigurări Sociale a transferat, astăzi, 20 iulie, ultima tranșă financiară pentru plata pensiilor noi stabilite în mărime de 8,9 mln lei. Beneficiarii își pot încasa banii de la oficiul poștal sau prin card bancar, anunță CNAS printr-un comunicat de presă, citat de IPN.

CNAS, în luna iulie 2020, a efectuat plata pensiilor, indemnizațiilor, alocațiilor, suportului financiar, ajutoarelor, compensațiilor la timp și în mărime deplină în sumă de 1942 mln lei, și îndeamnă beneficiarii de prestații sociale să-și ridice banii de la oficiile poștale.

Conform prevederilor legislative, plata pensiei, suportului financiar, ajutorului social și ajutorului pentru perioada rece a anului stabilite, dar neîncasate pe o perioadă de șase luni de către beneficiar, se suspendă. Totodată, se suspendă alocațiile lunare și indemnizațiile pentru familiile cu copii neîncasate de către beneficiar pe o perioadă de trei luni.

Plata pensiei se reia din luna în care beneficiarul a depus cererea și actele ce îi atestă identitatea la Casa Teritorială de Asigurări Sociale, prestația socială fiind achitată retroactiv din data suspendării. Ajutorul social, ajutorul pentru perioada rece a anului, suportul financiar și indemnizațiile pentru familiile cu copii stabilite, dar neîncasate la timp din cauza beneficiarului se plătește retroactiv pe o perioadă de cel mult trei ani anteriori datei solicitării. Evidența sumelor suspendate este asigurată în sistemul informațional „Protecția Socială” pentru fiecare beneficiar.

Neachitarea integrală a mijloacelor se datorează și faptului că nu toți beneficiarii ridică sumele cuvenite lunar, în numerar, de la ÎS „Poșta Moldovei” din diferite motive: plecarea din țară, starea sănătății, aflarea în instituții medicale, având posibilitatea, conform cadrului normativ, să se adreseze mai târziu și să ridice toate sumele cuvenite.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău