CNAM a dat startul achitării primei de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă

  • 28 Decembrie 2020 16:16
CNAM a dat startul achitării primei de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă

Persoanele care se asigură în mod individual pot să achite începând de astăzi, 28 decembrie, prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă pentru anul 2021. Până pe 31 martie inclusiv, sunt aplicate reduceri în mărime de 50%, 60% sau 75% din valoarea integrală a primei de asigurare (4056 de lei), transmite IPN.

Compania Națională de Asigurări în Medicină precizează într-un comunicat de presă că reducerea de 75% se aplică pentru proprietarii de teren agricol care, până pe 31 martie inclusiv, vor achita numai 1014 lei. Persoanele fizice care desfășoară activitate independentă în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor, beneficiază de reduceri de 60% și vor plăti 1622,40 lei. Fondatorii de întreprindere individuală, deținătorii de patentă, arendașii, arendatorii, alți cetățeni care nu sunt angajați și nu sunt asigurați de Guvern, cetățenii străini cu drept de ședere provizorie în Republica Moldova vor achita 2 028 de lei, ceea ce reprezintă 50% din prima de asigurare medicală.

Achitarea primei de asigurare obligatorie de asistență medicală cu reduceri de 50% poate fi efectuată la ghișeele oficiilor poștale, ale băncilor comerciale sau prin intermediul Serviciului guvernamental de plăți electronice MPay. Doritorii de a achita prima de asigurare cu cardul bancar sau de pe un dispozitiv conectat la internet urmează să acceseze pagina mpay.gov.md, să selecteze câmpul „Alege serviciul”, să aleagă serviciul „Prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă”, să introducă datele solicitate în formular, după care să urmeze pașii necesari, în funcție de modalitatea de achitare. În cazul plății prin MPay nu e nevoie ca dovada achitării să fie prezentată Serviciului teritorial de relații cu beneficiarii al CNAM.

După 1 aprilie, persoanele care nu s-au asigurat vor trebui să plătească valoarea integrală a primei de asigurare – 4056 de lei și penalitățile de întârziere.

Mediatorii, notarii, avocații, executorii judecătorești, experții judiciari care activează în cadrul unui birou de expertiză judiciară, interpreții, traducătorii și administratorii autorizați, indiferent de forma juridică de organizare a activității, neangajați, care au obținut licență sau autorizație în modul stabilit de lege, persoanele neangajate care exercită independent profesiunea de medic de familie vor achita prima în mărime integrală – 4056 de lei.

Statutul de persoană asigurată în mod individual este acordat de CNAM din data achitării primei de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă, însă nu mai devreme de 1 ianuarie și este valabil până pe 31 decembrie 2021. CNAM îndeamnă persoanele care se asigură în mod individual să achite online prima de asigurare sau prin alte modalități electronice. Cetățenii care au întrebări referitoare la achitarea primei de asigurare în sumă fixă pot apela gratuit Serviciul telefonic Info CNAM – 0800 99999 sau solicita informații prin e-mail - [email protected], zilnic, între orele 7.30-16.00.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău