CMC a cesionat creditele BERD și BEI contractate de Apă-Canal Chișinău

  • 05 Noiembrie 2022 10:44
CMC a cesionat creditele BERD și BEI contractate de Apă-Canal Chișinău

Consiliul municipal Chișinău a votat cesionarea creditelor BERD și BEI contractate de către SA „Apă-Canal Chișinău” încă în anul 2014. Astfel, creditele în valoare de circa 21 de milioane de euro fiecare vor fi rambursate de către Primăria municipiului Chișinău, transmite IPN.

Potrivit administrației „Apa-Canal Chișinău”, cesionarea împrumuturilor va permite ajustarea tarifului pentru apă și canalizare, care în prezent nu acoperă costurile suportate de către operator, de către Consiliu municipal Chișinău. Furnizorul precizează că acest fapt va permite depășirea situației de criză în domeniu.

„Cesionarea creditelor de către municipalitate va permite deblocarea ajustării tarifului pentru apă și canalizare în municipiul Chișinău. Astfel va fi depășită situația excepțională din acest domeniu”, a declarat directorul general al ACC, Irina Gutnic, la ședința Consiliului municipal Chișinău.

Administrația S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” mai menționează că asemenea contracte de împrumut sunt încheiate fie la nivel de Guvern, fie la nivel de municipalitate. În cazul acestor două credite, Primăria Chișinău s-a angajat să ofere garanția necesară pentru semnarea contractelor de finanțare.

Pentru obținerea dreptului la debursare, atât în cazul contractului de finanțare BEI, cât și al acordului de împrumut BERD, furnizorului i-au fost impuse o serie de condiții. Una din condiții a fost ajustarea anuală a tarifelor. Conform clauzelor și calculelor contractelor, tariful în 2022 trebuia să crească până la 23, 75 lei. Condiția dată, dar și altele, nu puteau a fi îndeplinite de către operator, din motiv că nu ține de competența „Apa-Canal Chișinău”. Însă, neîndeplinirea condițiilor contractuale atrage după sine penalități și costuri suplimentare, care au impact asupra situației financiare a întreprinderii.

De la semnarea contractelor de finanțare și până în prezent, tariful pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare a fost ajustat doar o singură dată, în anul 2017.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău