Cluj-Napoca, pe poziția a 10-a într-un top al celor mai bune orașe din Europa în privința calității vieții, realizat de UE

  • 13 Ianuarie 15:25
Cluj-Napoca, pe poziția a 10-a într-un top al celor mai bune orașe din Europa în privința calității vieții, realizat de UE

Cluj-Napoca ocupă poziția a 10-a în topul celor mai bune orașe din Europa în privința calității vieții, care este condus de orașul elvețian Zurich, potrivit unui raport realizat de Uniunea Europeană, care a fost realizat prin intervievarea a 71.153 de locuitori, din 83 de orașe, relatează vineri publicația Politico.eu, citată de News.ro.

Raportul de 112 pagini se bazează pe rezultatele unui sondaj realizat în perioada ianuarie-aprilie 2023 în orașe din țări ale Asociației Europene a Liberului Schimb (AELS), Regatul Unit, Balcanii de Vest și Turcia, scrie Hotnews.

Acesta a constatat că aproximativ 9 din 10 oameni sunt mulțumiți să locuiască în orașul lor. Nu este rău dar, deși satisfacția generală rămâne ridicată, rezultatele de anul trecut arată o scădere ușoară în comparație cu sondajul din 2019, ultima dată când Comisia a publicat un raport similar.

Există și locuitori nemulțumiți. Locuitorii din Istanbul, Atena și Palermo raportează niveluri mult mai scăzute de satisfacție față de ceilalți participanți la sondaje.

Iată care sunt orașele aflate în top 10, în funcție de gradul de satisfacție al locuitorilor lor:

10. Cluj-Napoca

Cluj-Napoca este considerat cel mai important oraș din Transilvania și al doilea cel mai populat oraș din România, fiind se pare și un loc grozav de locuit, se pare. În Cluj-Napoca, 94% dintre locuitori au spus că sunt mulțumiți să trăiască în oraș. Fiind și un pol de dezvoltare al sectorului tehnologic din țară, orașul se află pe locul al doilea în privința oportunităților de angajare, 73% dintre locuitori afirmând că este ușor de găsit un loc de muncă bun.

9. Braga, Portugalia

Acest oraș portughez a fost desemnat cea mai bună destinație europeană în 2021. Dar nu este doar un loc grozav pentru turiști: și rezidenții îl iubesc, 94% dintre cei chestionați spunând că sunt mulțumiți că locuiesc în orașul lor. Braga este, de asemenea, considerat un oraș sigur (84% dintre persoanele chestionate au spus că se simt în siguranță să meargă singuri noaptea) și un loc bun de locuit pentru imigranți, pentru persoanele în vârstă și familiile cu copii mici.

8. Rostock, Germania

În orașul de coastă Rostock din Germania, 94% dintre locuitorii chestionați s-au declarat mulțumiți că locuiesc acolo. Rostock este, de asemenea, un loc bun pentru persoanele în vârstă și familiile cu copii mici (al doilea și, respectiv, al șaselea cel mai bun loc din Europa). Optzeci și cinci la sută dintre persoanele chestionate au spus că sunt mulțumite de situația lor personală la locul de muncă; orașul se află pe primul loc în Europa în această privință.

7. Geneva, Elveția

Geneva ocupă locul al șaptelea, 95% dintre persoanele chestionate fiind mulțumite că locuiesc acolo. Deși Geneva ocupă o poziție înaltă în alte câteva categorii (83 la sută la satisfacția locului de muncă), orașul ocupă ultimul loc pentru accesibilitatea locuințelor, doar 8 la sută dintre persoanele chestionate spunând că este ușor să găsești locuințe bune la un preț rezonabil în orașul lor.

6. Stockholm, Suedia

Se pare că temperaturile nordice neiertătoare nu sunt deranjante pentru locuitorii din Stockholm, care ocupă locul șase, cu 95% dintre oameni mulțumiți. Stockholm este, în general, considerat un loc bun în care să locuiască persoanele din comunitatea LGBTQ+ (se situează pe locul șapte în Europa). Dar, ca și Geneva, nu mulți locuitori cred că este ușor să găsești locuințe la prețuri accesibile.

5. Gdansk, Polonia

Un oraș polonez cu tone de semnificație istorică și care găzduiește unul dintre cele mai mari porturi ale Mării Baltice, Gdansk are și o mulțime de oameni mulțumiți (95 la sută). Este, de asemenea, văzut ca un loc bun pentru imigranții din alte țări pentru a trăi, iar 92% dintre persoanele chestionate au spus că sunt mulțumite de facilitățile culturale din oraș.

4. Leipzig, Germania

O surpriză, aproape de capul listei! Este orașul Leipzig din Germania de Est, tot cu 95% dintre locuitorii mulțumiți. Oamenii văd, de asemenea, Leipzig ca un oraș potrivit pentru familiile cu copii mici, iar 83% dintre ei s-au declarat mulțumiți de calitatea aerului din oraș.

3. Copenhaga, Danemarca

S-ar putea să cunoașteți Copenhaga pentru statuia Mica Sirenă – principala atracție turistică – dar știați că este și orașul aflat pe locul al treilea în Europa în privința calității vieții?? Nouăzeci și șase la sută dintre rezidenți au spus că sunt fericiți să trăiască acolo. Copenhaga este, de asemenea, un oraș sigur, dar locuitorii au spus că le este greu să găsească locuințe la prețuri accesibile. Fapt amuzant: Copenhaga ar putea fi cel mai puțin corupt oraș din Europa, doar 20% dintre locuitori spunând că există corupție în administrația publică locală a orașului.

2. Groningen, Olanda

Groningen găzduiește cel mai mare pub din Europa (are peste 3.700 de locuri), ceea ce ar putea explica nivelul ridicat de satisfacție: 96% dintre oameni spun că sunt fericiți să locuiască acolo (și cine nu ar fi?). Groningen este văzută ca un loc grozav pentru imigranți și membrii comunității LGBTQ+, cu o mulțime de spații verzi și publice. De asemenea, este considerat a fi curat și sigur, 86% dintre cei chestionați spunând că se simt în siguranță mergând singuri noaptea și că ”se poate avea încredere în majoritatea oamenilor din orașul lor”.

1.Zurich, Elveția

Zurich a fost considerat în 2023 orașul cu cea mai bună calitate a vieții din Europa, cu o rată de satisfacție de 97%. Locuitorii din Zurich sunt mulțumiți de situația lor financiară, de locul de muncă, de transportul în comun, de serviciile de sănătate, de calitatea aerului... cu aproape orice. Este, de asemenea, cel mai bun oraș european pentru persoanele LGBTQ+ și persoanele în vârstă. Un singur lucru, din nou: doar 11% dintre oameni sunt de acord că este ușor să găsești o locuință bună la un preț rezonabil.

În privința Bruxelles-ului, capitala Uniunii Europene, acesta s-a plasat abia pe locul 53. Cu toate acestea, stă bine în privința calității serviciilor medicale, fiind în top 10, cu 87% din locuitori fiind mulțumiți de acestea. O proporție de 76% dintre locuitori au apreciat și calitatea procedurilor administrației locale. Și nu este un oraș în care oamenii se simt izolații, doar 8% afirmând că s-au simțit singuri în ultima lună.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău