Clubul Presei Economice | Terenurile care aparțin „Moldexpo” se dau în arendă la prețuri derizorii
-
25 Ianuarie 2020 09:37
Terenurile care aparțin Centrului internațional de Expoziții „Moldexpo” se dau în arendă la prețuri derizorii, lucru care influențează venitul anual al Centrului. Totodată, agenții economici care arendează terenuri nu se grăbesc să achite sumele pentru acest servicii, Moldexpo acumulând la finele anului 2019, datorii ale debitorilor de peste 12 milioane de lei.
Dintre acestea, peste cinci milioane sunt datorii mai vechi de trei ani. Subiectul a fost discutat de către membrii Clubului Presei Economice, în cadrul unei întâlniri cu șefa Moldexpo, Irina Ghilfanova, transmite IPN.
Potrivit Irinei Ghilfanova, pe teritoriul Moldexpo, 17 agenți economici arendează terenuri de peste 5 ha în total. Acest teren se află și sub construcții care sunt proprietate privată, dar și în jurul clădirilor. Prețul pentru arenda unui metru pătrat de teren este de la 3,48 de lei pe an pentru un metru pătrat. Ea spune că prețul nu este unul de piață, dar ar putea fi schimbat, dacă se va face o reestimare a prețurile pentru terenuri, iar suma să fie ridicată la nivelul prețurilor de piață. Potrivit ei, o acțiune de reestimare este planificată de Agenția Proprietăți Publice, doar că aceasta se preconizează a se încheia către anul 2023.
Avocata care reprezintă interesele Moldexpo, Angela Popil, a explicat că se folosește suma minimă pentru arendă, chiar dacă legea prevede ca această sumă să nu fie mai mică decât 3,48 de lei, deoarece contractele de arendă cu agenții economici au fost încheiate până în 2010, cu acest preț. Se ia în considerare încheierea viitoarelor contracte cu un preț de piață, mai mare decât suma de 3,48 de lei.
Printre companiile care arendează pe teritoriul Moldexpo este Finpar Invest, care plătește lunar pentru teren peste 63 de mii de lei lunar, dar și Proera Group, care ar urmări interesul de a construi mai multe blocuri de locuit pe teritoriul Moldoexpo. Angela Popil a menționat că Proera Group avea planificat inițial construcția unui centru de business, doar că ulterior și-a manifestat intenția de a schimba destinația clădirii în „hotel cu spații locative și de menire socială”. Directoarea Moldexpo susține însă că această clădire este destinată de fapt construcției unui bloc de locuințe cu nouă etaje și 150 de apartamente.
Proiectul pentru acesta este gata, există și permisiune pentru lucrările de construcție. Proiectul a fost semnat, fiind coordonat cu fosta conducere Moldexpo. Mai mult, compania își dorește și teritoriul de după clădire pentru a construi alte trei blocuri de locuințe.
În total, pentru anul 2019, activitatea Moldexpo a adus peste 29 de milioane de lei venituri, profitul constituind peste patru milioane de lei, de patru ori mai mult decât în 2018. Irina Ghilfanova consideră că Moldexpo are potențialul de a-și mări și venitul și profitul prin mărirea numărului de expoziții, optimizarea cheltuielilor și majorarea prețurilor la arenda terenurilor. Potrivit Irinei Ghilfanova, din anul 2015 veniturile au scăzut chiar dacă activitatea expozițională și-a păstrat tempoul. Șefa de la Moldexpo declară că marea majoritate a datoriilor sunt pentru arenda terenurilor pe teritoriul Modexpo. Sumele respective includ și datoriile companiei fostului director al Moldexpo, Arcadie Andronic, în valoare de circa 500 de mii de mii de lei.
În altă ordine de idei, Irina Ghilfanova, a prezentat un plan de dezvoltare a Centrului. Astfel, ea propune ca zonele lăsate în paragină de pe teritoriu să fie readaptate. Ea propune crearea a cinci zone: open air, zona sport, o grădină de copaci, zonă de parcare și terasă cu zonă de joacă pentru copii. Conceptul de proiect a fost aprobat în 2015 de către Guvern, doar că nu s-a ajuns la concretizări, susține șefa Moldexpo. Deocamdată, nu s-au făcut calcule de câți bani va fi nevoie pentru punerea în aplicare a acestui concept.
Moldoexpo are în gestiune 24 de ha de teren, dintre care 5 ha se dau în arendă. Alte 4 ha ocupă fosta „Aventura Parc” pe teritoriul căreia actualmente este depozitat instrumentarul parcului de distracții, ilegal, potrivit Irinei Ghilfanova, fără contract de arendă. Expozițiile au loc în trei pavilioane, pe un spațiu de cinci mii de metri pătrați, alți zece mii de metri pătrați destinate expozițiilor în aer liber.