Clubul de studenți „VETOclub” al Universității de Stat din Moldova a devenit membru al Comunității internaționale de Cluburi francofone

  • 07 Noiembrie 2022 13:00
Clubul de studenți „VETOclub” al Universității de Stat din Moldova a devenit membru al Comunității internaționale de Cluburi francofone

Clubul de studenți francofoni „VETOclub” al Universității de Stat din Moldova a semnat, recent, o Convenție de sponsorizare cu Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) și a devenit membru al Rețelei Internaționale de Cluburi de Studenți Lideri francofoni (Clubs Leaders Etudiants Francophones – CLÉF). Documentul prevede organizarea de evenimente și acțiuni care vor contribui la promovarea francofoniei și a valorilor AUF în comunitatea academică USM-istă și care vor urmări formarea unei generații tinere de lideri francofoni, interesați de inovare și antreprenoriat.

VETOclub débats francophones este primul club din Republica Moldova care face parte din această rețea și reunește USM-iști francofoni activi, implicați în promovarea francofoniei universitare. Clubul este coordonat de către Alina Slobodniuc, lector la Departamentul de Limbă engleză și Limbă franceză  de Specialitate, Facultatea de Litere, și a participat la multiple proiecte francofone prin care și-a propus să contribuie la dezvoltarea personală și profesională a tinerilor, inițiind acțiuni de implicare în activități asociative, inserție profesională și educație antreprenorială, se arată în comunicat.

Recent, președinta Clubului VETO Mădălina Zaparojan, studentă în anul II la Departamentul de Relații Internaționale, FRIȘPA, a participat la Congresul Studenților francofoni, care a avut loc în perioada 25-28 octombrie, la Cairo, Egipt.  Evenimentul s-a înscris în cadrul celei de-a doua ediții a Săptămânii Mondiale a Francofoniei Științifice și a găzduit 100 de studenți din 50 de țări ale lumii.

„Sunt o norocoasă că am putut participa la un eveniment de o asemenea anvergură. Evenimentul a reunit reprezentanți ai mai multor culturi și ne-a permis să împărtășim impresii și experiențe. Organizatorii Congresului au fost foarte primitori și ne-au făcut să ne simțim bine împreună. Am participat la activități interactive, multiple concursuri, care ne-au făcut să înțelegem cât e de ușor să creezi relații interumane, atunci când ești deschis către celălalt și manifești interes să îl cunoști”.

Mădălina ne mai spune că lucrul în echipă a fost una dintre activitățile ei preferate, deoarece a apropiat-o de colegii săi francofoni, veniți la Cairo de pe toate continentele lumii. Interacțiunea în grup i-a permis să descopere lucruri noi despre cultura semenilor săi, despre organizarea studiilor în țara din care vin. „Este o experiență pe care nu o voi uita niciodată, iar Cairo va rămâne mereu în memoria mea. În acest context, aș dori să aduc sincere mulțumiri tuturor membrilor VetoClub USM, care m-au ajutat si m-au susținut, doamnei Alina SLOBODANIUC, care m-a motivat, m-a ghidat, a crezut în mine și Biroului Național AUF- Moldova pentru că mi-a oferit această oportunitate și m-a consiliat pe durata pregătirii mele pentru plecarea la Congres.”

Universitatea de Stat din Moldova adresează mulțumiri Agenției Universitare a Francofoniei și îi urează succes Clubului VETO în organizarea activităților francofone.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău