Club de presă // Cum rezolvă jurnaliștii dilemele editoriale în relatările despre tragedii, copii, victimele violenței (anticorupție.md)

  • 23 Februarie 2020 11:51
Club de presă // Cum rezolvă jurnaliștii dilemele editoriale în relatările despre tragedii, copii, victimele violenței (anticorupție.md)

Studenții de la facultatea de Jurnalism a Universității Libere Internaționale din Moldova au aflat cum să scrie despre tragedii, copii, victime ale violenței, fără a încălca prevederile Codului deontologic. Ei au discutat, în cadrul unui club de presă, cu echipa Centrului de Investigații Jurnalistice. Totodată, viitorii profesioniști s-au arătat deschiși să semneze, la absolvirea facultății, Codul Deontologic și să respecte prevederile acestuia atunci când vor deveni parte a breslei jurnalistice, scrie anticorupție.md

Potrivit jurnalistei Natalia Porubin, membră a Consiliului de Presă, toți jurnaliștii trebuie să respecte deontologia profesională. „Jurnalistul nu furnizează publicului detalii morbide ale crimelor, accidentelor și catastrofelor naturale sau detalii privind tehnicile suicidale. Aceleași reguli se aplică și  la fotografii, materiale video, care deseori șochează publicul, astfel încât părinții nu pot viziona știrile alături de copiii lor. Este important ca jurnaliștii să țină minte despre demnitatea persoanelor și să nu pună accent doar pe senzație. Etica și bunul simț trebuie să fie în prim plan”, a mai spus Natalia Porubin.

La rândul său, Sergiu Bozianu, președintele Asociației pentru Protecția Vieții Private și juristul CIJM, a menționat că viața privată a funcționarilor poate fi făcută publică de către jurnalist doar în cazurile în care interesul public prevalează asupra celui privat. „Fiecare persoană vizată într-un text jurnalistic are dreptul la replică și prezumția nevinovăției este valabilă pentru toți”, a menționat Sergiu Bozianu.

Cornelia Cozonac, președinta CIJM, a concluzionat că prevederile Codului Deontologic sunt acele reguli scrise care trebuie respectate de jurnaliști. „Semnarea Codului de către studenți la absolvire ar fi o garanție a creșterii credibilității față de munca jurnalistică”, a subliniat Cornelia Cozonac.

Ședința clubului de presă a fost organizată în cadrul campaniei „Jurnaliștii pentru oportunități egale și diversitate”, implementată de Centrul de Investigații Jurnalistice cu sprijinul Ambasadei Canadei în Republica Moldova, cu sediul la București.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău