Clima: Proteste ale militanților Extinction Rebellion la salonul auto de la Bruxelles; Peste 100 de arestări

  • 19 Ianuarie 08:38
Clima: Proteste ale militanților Extinction Rebellion la salonul auto de la Bruxelles; Peste 100 de arestări

Peste o sută de persoane au fost arestate sâmbătă, la Bruxelles, în cursul unei serii de acțiuni împotriva poluării organizate de mișcarea ecologistă Extinction Rebellion (XR) în incinta salonului auto, au anunțat serviciile de poliție, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Aproximativ 150 de persoane au fost arestate la sfârșitul după-amiezii după ultima acțiune, o operațiune 'die in' care constă în blocarea trecerii, a precizat un purtător de cuvânt al poliției. Activiștii "vor fi eliberați după ce își vor prezenta identitatea", a spus el.

Extinction Rebellion le-a cerut susținătorilor să se întâlnească în incinta salonului auto pentru o operațiune ''Salonul Minciunilor'' destinată să ''perturbe Salonul Auto pentru a spune adevărul despre prăbușirea ecologică și rolul motor al industriei auto în această criză", se arată în comunicatul publicat pe rețelele de socializare.

La intrarea principală a salonului a fost afișat un banner pe care se afla înscris ''stop emisiilor de CO2'' și au avut loc și alte acțiuni la diferite standuri, au menționat jurnaliștii AFP. Astfel, militanți s-au instalat la volanul unor mașini prezentate, unele vehicule au fost etichetate sau stropite cu culoarea sângelui. O acțiune a fost desfășurată la standul gigantului petrolier Shell. Un activist a strigat ''Shell ucide'', în timp ce alții care purtau o mască reprezentând sigla companiei au distribuit pliante vizitatorilor.

''L-a numit 'Salonul Minciunilor' pentru că nu mai credem absolut în industria auto pentru a oferi soluții la această criză ecologică și climatică. Ea a mințit deja în trecut, continuă să mintă și va continua să ne mintă dacă nu o oprim'', a declarat o purtătoare de cuvânt a XR, identificată Sarah.

''Prin această acțiune, obiectivul este într-adevăr de a permite cetățenilor să se spună: noi nu mai vrem să continuăm să fim sub presiunea industriei auto, deoarece trebuie să instituim un alt model de mobilitate ceea ce favorizează o mulțime de alte alternative care sunt juste la fel de bine social și ecologic'', a adăugat sursa citată.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
22
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:5,1 m/s
Sat
21
Sun
21
Mon
19
Tue
18
Wed
16

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău