Claus Neukirch, la Consiliul Permanent al OSCE: Dialogul între Chișinău și Tiraspol trebuie să continue acum chiar mai mult decât înainte de criză

  • 30 Aprilie 2020 20:21
Claus Neukirch, la Consiliul Permanent al OSCE: Dialogul între Chișinău și Tiraspol trebuie să continue acum chiar mai mult decât înainte de criză

Un dialog orientat pe atingerea obiectivelor, cu interacțiuni regulate ale celor doi reprezentanți politici este crucial pentru rezolvarea problemelor umanitare generate de criza COVID-19 în rândul populației de pe ambele maluri, a declarat șeful Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch, în discursul adresat astăzi Consiliului Permanent al OSCE., potrivit unui comunicat de presă al instituției.

În discursul său, șeful Misiunii a subliniat în special impactul restricțiilor privind libertatea de circulație impuse de Tiraspol ca răspuns la pandemie, inclusiv în Zona de Securitate. El a reiterat necesitatea ca Tiraspolul să își regândească abordarea actuală și să se asigure că oamenii se pot deplasa la locul lor de muncă, pot avea acces la servicii de asistență medicală, la bancomate și la alte necesități.
 
„Orice modificare a regimului Zonei de Securitate necesită aprobarea prealabilă a Comisiei Unificate de Control”, a reamintit șeful Misiunii. „Este extrem de important ca restricțiile impuse în legătură cu pandemia să fie înlăturate îndată ce pandemia este ținută sub control, iar posturile de control suplimentare și patrulele dislocate să fie eliminate”.
 
Neukirch a subliniat că dialogul între părți trebuie să continue - acum chiar mai mult decât înainte de criză. „Misiunea a încurajat în mod repetat părțile să participe la ședințele grupurilor de lucru pe subiecte urgente legate de COVID-19 prin intermediul conferințelor video, în special ale experților în domeniul sănătății”, a declarat Claus Neukirch.
„Părțile trebuie să facă schimb de date specifice, să evalueze riscurile existente pentru sănătatea publică și să examineze toate formele de cooperare. Ședințele experților în domeniul sănătății și alte subiecte legate de situația actuală, precum problemele bancare, sunt importante pentru a găsi soluții viabile și reciproc agreabile în beneficiul populației. De asemenea, astfel de ședințe vor contribui la pregătirea terenului pentru o reuniune substanțială în formatul „5+2”, a mai spus reprezentantul OSCE la Chișinău. 
 
Misiunea a efectuat 30 de vizite de monitorizare în ultimele șase săptămâni și a continuat eforturile sale active de mediere.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău