Clădirile existente și cele noi vor trebui să respecte un set de cerințe minime în ceea ce privește eficiența energetică

  • 27 Octombrie 2023 15:07
Clădirile existente și cele noi vor trebui să respecte un set de cerințe minime în ceea ce privește eficiența energetică

Clădirile existente și cele noi vor trebui să respecte un set de cerințe minime în ceea ce privește eficiența energetică, cum ar fi termoizolarea pereților, schimbarea ușilor și a ferestrelor, instalațiile de încălzire și preparare a apei calde menajere sau înlocuirea sistemului de iluminat, transmite Ministerul Energiei.

Aceste reglementări vin să accelereze tranziția la energia verde și să armonizeze cadrul național de reglementare la standardele europene. În acest scop, Ministerul Energiei cu suportul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID Moldova), prin intermediul Proiectului Securitatea Energetică a Republicii Moldova (#MESA) și în parteneriat cu Agenția pentru Eficiență Energetică, au elaborat un set de cerințe minime necesare pentru îmbunătățirea eficientei energetice în cazul a 9 tipuri de clădiri:

-  case individuale,

-  blocuri de locuit,

- clădiri de birouri,

- clădiri din sistemul educațional,

- clădiri din sistemul medical,

- hoteluri și restaurante,

- clădiri cu destinație sportivă,

- clădiri pentru comerț,

- clădiri cu destinație mixtă.

Cerințele elaborate rezultă dintr-un studiu de fezabilitate pe un eșantion de 1500 de clădiri, analizând atât cheltuielile pentru energie din ultimii 2 ani, cât și volumul investițiilor necesare pentru atingerea standardelor minime necesare în domeniul eficienței energetice din UE. Aceste reglementări vor fi aplicate de Agenția pentru Eficiență Energetică, ce va fi reformată în Centru Național pentru Energie Durabilă.

Totodată, după implementarea cerințelor, clădirile vor putea fi certificate din punct de vedere energetic astfel încât potențialii cumpărători/locatari să fie informați despre eficiența energetică a imobilelor.

Am progresat pe partea de gestionarea a crizelor energetice, acum ne focusăm pe agendă de decarbonizare, unde prioritatea nr. 1 este eficiența energetică. Clădirile consumă aproape jumătate din resursele energetice, iar îmbunătățirea performanței energetice aduce beneficii fiecărui consumator, reducând consumul, costurile din facturi și emisiile de CO2”, a menționat Victor Parlicov, ministrul Energiei.

Proiectul Securitatea Energetică a Republicii Moldova (MESA) a oferit suport Ministerului Energiei la elaborarea Legii performanței energetice a clădirilor, aceste cerințe minime fiind cadru de reglementare secundar. ”Aplicarea acestor standarde minime va genera un consum eficient de resurse energetice, va spori gradul de confort în locuințe, oficii și clădiri publice, precum și va facilita tranziția Republicii Moldova spre un viitor energetic verde, durabil și curat”, a adăugat directorul MESA, Armen Arzumanyan.

De asemenea, MESA testează un nou mecanism de finanțare a proiectelor de eficiență energetică destinat clădirilor publice, denumit Super ESCO, prin care imobilele vor fi renovate din contul economiilor la energie, atrăgând un mix de surse financiare, cum ar fi resurse bugetare, investiții private, împrumuturi sau resurse ale beneficiarilor.

Reglementările elaborate își propun să statueze mecanismul de inspecție a sistemelor de încălzire, a sistemelor de ventilare și condiționare, precum și să asigure controlul certificatelor de performanță energetică eliberate, mecanismul de control al rapoartelor de inspecție periodică a sistemelor de încălzire/ răcire.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău