Civili kurzi, executați pe marginea drumului. ONU: Turcia ar putea fi considerată responsabilă pentru abuzuri

  • 15 Octombrie 2019 16:37
Civili kurzi, executați pe marginea drumului. ONU: Turcia ar putea fi considerată responsabilă pentru abuzuri

Turcia ar putea fi considerată responsabilă pentru abuzurile comise de grupurile armate ce îi sunt afiliate, iar execuțiile aplicate de rebelii pro-turci pot constitui crime de război, potrivit ONU, informează Agerpres.

„Conform dreptului internațional privind drepturile omului și legislației internaționale umanitare, execuțiile sumare reprezintă încălcări grave și pot constitui crime de război”, a declarat un purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR), Rupert Colville, citat de AFP.

Imaginile șocante cu civili executați pe marginea drumului de trupele pro-turce au apărut pe Twitter și au fost difuzate de CNN. În înregistrarea video se pot vedea mai mulți civili, printre care și copii, care au fost puși la pământ. În final, unul dintre ei, așezat pe marginea drumului, este executat de un soldat cu o mitralieră. 

„Civilii, precum și toți cei scoși din lupte cum ar fi combatanții capturați, trebuie să fie protejați”, a afirmat acesta într-o conferință de presă la Geneva.

De la începutul ofensivei turce, la 9 octombrie, UNHCR încearcă să verifice autenticitatea cazurilor de abuzuri ce i-au fost comunicate, între care execuții sumare.

„Turcia ar putea fi considerată ca stat responsabil pentru încălcările comise de către grupurile armate ce îi sunt afiliate în cazul în care Turcia exercită un control efectiv asupra acestor grupuri sau asupra operațiunilor în cursul cărora aceste încălcări au fost comise”, a explicat purtătorul de cuvânt al UNHCR.

Ofensiva turcă urmărește să alunge din nord-estul Siriei forțele kurde ale Unităților de protecție a poporului (YPG), considerate drept „teroriste” de către Ankara, dar aliate Occidentului în lupta împotriva jihadiștilor grupării Statul Islamic.

„Cel mai grav incident de care avem cunoștință până în prezent și pe care încercăm în continuare să-l verificăm pe deplin vizează informații potrivit cărora cel puțin patru civili, între care doi jurnaliști, au fost uciși, iar alți zeci - răniți când un convoi de vehicule a fost lovit de un atac aerian turc”, a detaliat Colville, precizând că atacul a avut loc la 13 octombrie.

UNHCR dispune de asemenea de două înregistrări video distincte, difuzate pe rețelele de socializare, care arată „ceea ce par să fie execuții sumare comise la 12 octombrie de către combatanți aparținând grupării armate Ahrar al-Sharqiya, afiliată Turciei”.

„În aceeași zi, noi am primit informații indicând că o foarte cunoscută femeie politiciană kurdă, Hevin Khalaf, a fost de asemenea executată pe aceeași rută, aparent tot de combatanți Ahrar al-Sharqiya” (grupare a rebelilor sirieni), a adăugat el.

„Cerem autorităților turce să deschidă imediat o anchetă imparțială, transparentă și independentă cu privire la aceste două incidente și să-i rețină pe autori”, a concluzionat el.

Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), o organizație neguvernamentală siriană cu sediul la Londra, dar care dispune de surse de informații pe întreg teritoriul Siriei, a comunicat că cel puțin nouă civili au fost „executați” sâmbătă în Siria de către rebeli sirieni care participă la operațiunea militară turcă. Printre victime figurează și Hevrin Khalaf, membră a conducerii Consiliului democratic sirian, brațul politic al alianței forțelor kurde și arabe aliate Washingtonului în lupta antijihadistă, conform AFP.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
21
Câțiva nori
Umiditate:88 %
Vint:3,1 m/s
Mon
25
Tue
24
Wed
20
Thu
21
Fri
21

Curs oficial BNM 05 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4339 -0.0000
USD 17.2272 -0.0000
RON 4.0205 -0.0000
UAH 0.6337 -0.0000
RUB 0.2448 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău