Ciudații Pământului | Care este cea mai veninoasă pasăre din lume, ignorată ani de zile de cercetători

  • 19 Mai 2019 20:20
Ciudații Pământului | Care este cea mai veninoasă pasăre din lume, ignorată ani de zile de cercetători

Cea mai veninoasă pasăre din lume a fost ignorată ani la rând de cercetători. Abia în 1992 au descoperit că penele și pielea ei conțin una dintre cele mai toxice substanțe naturale cunoscute: batrahotoxină. Pasărea se numește pitohui și trăiește în Papua Noua Guinee.

Aceste păsări nu numai că purtau un iritant enervant și o otravă relativ blândă, dar mai prezentau ceva extraordinar: o neurotoxină alcaloidă care țintea canalele de sodiu din nervii și membranele mușchilor, pentru a le închide. În doze mai mari, poate provoca paralizie, convulsii, stop cardiac și chiar te poate omorî. După cum s-a dovedit, este una dintre cele mai toxice substanțe naturale cunoscute. Mai toxică decât cucuta și stricnina, subliniază Digi24.

Cum a devenit otrăvitoare ?

Există multe creaturi otrăvitoare, dar numai despre una dintre ele se știe că are batrahotoxină: broasca Phillobates terribilis. Se găsește în Columbia, la peste 15.000 km de locul unei trăiesc păsările veninoase. Secrețiile acestei broaște pot paraliza și ucide în câteva secunde.

Dar cum a ajuns o pasăre din Papua-Noua Guinee să aibă aceeași otravă ca o broască din Columbia?

Jack a bănuit că e vorba de hrana lor. „Nu știam de unde au păsările această toxină și e dificil să-ți dai seama, fiindcă se hrănesc cu fructe și cu o varietate de insecte. Se hrănesc și cu vertebrate mici, precum broaștele și șopârlele, așa că oricare dintre acestea le-ar fi putut da toxina”, spune Jack.

Timp de doi ani, cercetările lui Jack au dat greș. Ajutorul a venit dintr-o sursă neașteptată. „Descoperirea a venit când ne-am întors într-un sat mic, numit Herhuana. Avide Whacca, gazda noastră, s-a bucurat să ne vadă, deoarece, cât am fost plecați, și-a dat seama de unde e toxina. Strânsese o colecție de 44 de gândaci și fiecare fusese etichetat cu numele colecționarilor, cu localitatea și data. Nu îl rugasem să facă așa ceva, dar ne urmărise pe noi și și-a spus că asta vor să afle. Am reușit să trimitem câțiva la Institutul Național de Sănătate și ne-au confirmat că exemplarele sunt pline de batrahotoxine”, a povestit Jack.

Fiecare gândac conținea o doză mică, dar, ca și în cazul broaștei, pitohui își lua otrava din hrană.

Dar de ce aveau nevoie de un asemenea sistem de apărare? 

Jungla este un loc periculos și otrava le apără de șoimi, de vulturi și de mulți șerpi. Ea acționează natural și împotriva insectelor, împiedicând malaria aviară, iar beneficiile nu se opresc aici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău