Circa două milioane de cetățeni europeni vor să rămână în Marea Britanie

  • 09 Octombrie 2019 16:41
Circa două milioane de cetățeni europeni vor să rămână în Marea Britanie

Aproape două milioane de cetățeni europeni au cerut să rămână în Marea Britanie după Brexit, dintre care o jumătate de milion doar în luna septembrie, odată cu apropierea datei prevăzute pentru retragerea acestei țări din Uniunea Europeană, indică statisticile publicate miercuri de guvernul britanic, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Cei mai numeroși solicitanți sunt polonezii, românii și italienii.

La sfârșitul lui septembrie, numărul total de cereri primite era de peste 1,8 milioane (1.860.200), dintre care 520.600 în septembrie.

Acest lucru arată o "neliniște", după părerea lui Nicholas Hatton, fondatorul Asociației The3Million, pentru apărarea intereselor cetățenilor europeni în Marea Britanie.

Potrivit acestuia, guvernul britanic a provocat "foarte mare teamă" cu "riscul unui no-deal", a consemnat AFP.

Premierul Boris Johnson insistă că țara sa va ieși din UE la 31 octombrie, cu sau fără un acord, și se declară pregătit pentru un "no-deal", în pofida potențialelor consecințe economice și sociale.

În total, peste 1,5 milioane de solicitări au fost acceptate, mai arată statisticile oficiale, 61% dintre solicitanți obținând statutul de "rezident permanent" ("settled status"), acordat acelor persoane care au trăit o perioadă continuă de cel puțin cinci ani în Marea Britanie, ceea ce le va permite să continue să muncească în Regatul Unit și să beneficieze de alocații sociale, după Brexit.

Alți 38% dintre solicitanți au obținut statutul de "pre-settled", atribuit celor care sunt de mai puțin timp rezidenți ai țării. Acest statut le va permite să rămână cinci ani suplimentari în Marea Britanie și să solicite statutul permanent, odată trecut pragul de cinci ani de rezidență.

Cei mai numeroși solicitanți sunt polonezii (347.300), românii (280.600) și italienii (200.700), notează AFP și Press Association.

"Cetățenii europeni sunt prietenii noștri, familia noastră, vecinii noștri și vrem să rămână aici", a reacționat într-un comunicat secretarul de stat din Ministerul de interne Brandon Lewis, calificând drept "fantastic" numărul candidaturilor.

Cetățenii UE au termen până la 31 decembrie 2002 să depună dosarele, în cazul unui "Brexit dur", sau până la 30 iunie 2021 în cazul în care se ajunge la un acord de "divorț" între Londra și Bruxelles, potrivit site-ului de internet al guvernului britanic.

Nicholas Hatton a menționat pe de altă parte pentru France Presse că guvernul britanic "refuză în continuare să explice ce se va întâmpla cu cei care nu depun cereri (de obținere a statutului de rezident) înaintea datei limită". "Vom avea oare sute de mii de cetățeni clandestini, la 1 ianuarie 2021?", s-a întrebat acesta, punând accentul pe situația persoanelor în vârstă.

"Unii nu știu că trebuie să depună aceste cereri sau sunt internați în cămine ori sunt bolnavi, iar acest lucru poate avea un impact în ce privește asistența de care vor mai putea beneficia după Brexit", a subliniat Hatton. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău