Circa 90 la sută din partidele politice au depus la CEC rapoartele financiare pentru anul 2022, iar 30% au admis încălcări în procesul de raportare
-
26 Iunie 2023 12:30
Aproximativ 90 la sută din partidele politice înregistrate în Rep. Moldova au depus la CEC rapoartele financiare pentru anul 2022, iar 30% au admis încălcări în procesul de raportare, arată datele Asociației Promo-LEX, prezentate astăzi, 26 iunie, în cadrul unei conferințe de presă. Cele mai multe venituri, potrivit experților, entitățile politice le acumulează din alocațiile de la bugetul de stat, iar membrii de partid, chiar și liderii acestora, nu prea se grăbesc să achite cotizațiile. De asemenea, în total, cheltuieli de aproape 17 milioane de lei nu au fost raportate anul trecut de către partidele politice, transmite Radio Chișinău.
Circa 90 la sută din partidele și formațiunile politice înregistrate în Rep. Moldova au depus la autoritatea electorală permanentă rapoartele financiare pentru anul trecut, fiind vorba de 51 de partide din cele 57, a subliniat analista Asociației Promo-LEX, Mariana Focșa. La fel, conform hotărârilor Comisei Electorale Centrale, 30 la sută din partide au admis încălcări în procesul de raportare.
„Cu referire la evoluția veniturilor partidelor politice. Am remarcat că în ultimii trei ani partidele politice am raportat mult mai puține venituri decât în 2019, ca punct de reper. Astfel, în 2022 au fost raportate 47 milioane de lei, ceea ce este aproximativ la același nivel cu 2020, 2021”, a menționat Focșa.
Cele mai multe venituri, aproape 17 milioane de lei, au fost raportate anul trecut de către PAS, partidul de guvernământ fiind urmat de PSRM cu circa nouă milioane și PDM, actual PSDE, cu patru milioane de lei. În ceea ce privește sursele de venit ale entităților politice, Mariana Focșa a accentuat că peste 80 la sută au fost acumulate de la bugetul de stat, 10% din activitatea economică, 6% din donații și doar 2% din cotizațiile de membru.
„În acest context, ne manifestăm îngrijorarea că sursele de venit ale partidelor politice continuă să vină practic doar de la bugetul de stat. În situația respectivă, dacă la un moment dat, partidul ar înceta să primească alocații de la buget, ar nimeri în categoria partidelor inactive, care sunt și așa multe în Rep. Moldova”, a declarat Mariana Focșa.
Din totalul alocațiilor de la bugetul de stat, peste 40 la sută, adică cele mai multe, au ajuns la PAS, urmat de PSRM care a recepționat puțin peste 22% din alocații și PSDE – cu 11%. La fel, experții mai constată că membrii partidelor nu prea se avântă să achite cotizațiile de partid, nici măcar liderii partidelor.
„Cu referire la cheltuielile financiare, au fost raportate peste 36 mil. lei de către 34 de partide, alte 19 partide au raportat zero lei, vedem că ele practic sunt inactive”, a punctat analista Promo-LEX.
Potrivit constatărilor experților Promo-LEX, în total, cheltuieli de aproape 17 milioane de lei nu au fost raportate anul trecut de către partidele politice.